Водещи новини - дясно Култура

Литературно кафене отвори в Добрич

В най-посещаваното от млади хора в заведение в Добрич – клуб „Бакарди”, днес за литература си говориха Дора Габе, Елисавета Багряна, Фани Попова-Мутафова, Яна Язова, издателят на „Вестник на жената“ Христо Чолчев и оперният певец Петър Райчев. Актьори – професионалисти и аматьори, както и музейни работници, се превъплътиха в образите на големите творци , представители на българската бохема.

Те направиха театрална възстановка по картината на художника Александър Добринов от 1935 година, която пресъздава атмосферата бохемския живот в София и прочутото столично кафене „Цар Освободител“, където на една от масата са именно писателките. На картината е нарисуван част от културния елит на България, някои от най-известните писатели и поети на онова време.

Инициативата е на дом-паметник „Йордан Йовков”. „Театралната възстановка е шеговита препратка към една отдавна отминала епоха, в която се е родила бохемата на България и едни от най-големите творци, които за епохата си съперничат на най-големите европейски имена, а за България тези хора са духовно богатство”, споделиха организаторите.

Театралният етюд пресъздаде наживо разговор между творците, като текстът е от реални интервюта, статии на творците, както и техни произведения и мисли.

Днес е кулминацията от честването на 130 години от рождението на добруджанската поетеса Дора Габе. Тази вечер от 18 часа в Огледална зала „Нели Божкова” ще бъде връчена националната литературна награда на името на Дора Габе.

.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *