Общество

Активно вървят ремонтите на покривите на три културни институции в Добрич

Активни ремонтни дейности се извършват на покривите на три културни институции в Добрич, средствата за които бяха осигурени със съдействието на народните представители Даниела Димитрова и Пламен Манушев и с подкрепата на председателя на от Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщиха от местната централа на партията.

На 60% е завършена работата по ремонта на покрива на Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година”, съобщи секретарят му Красимир Масурски.

Направен е частичен ремонт на конструкцията, смяна на всички ребра с нови и е поставена нова ламперия, върху която ще се монтира покривът, който ще е от специална ламарина ruukki, доставена от Букурещ. Очаква се ремонтът да приключи до средата на следващия месец.

Финансирането за него е по постановление на Министерски съвет от края на миналата година, с което бяха отпуснати целево средства за ремонта в размер на 103 521 лева. Сградата на Читалището е строена на два етапа през 60-те и 70-те години на миналия век и от тогава сериозни инвестиции за поддръжката й не са правени.

От Министерството на културата бяха осигурени средства за ремонт на покривите на двата театъра в Добрич. Проектите получиха подкрепата на министър Боил Банов и неговия екип и след проведени процедури по Закона за обществените поръчки са сключени договори за изпълнение на ремонтните дейности.

Ремонтът на покрива на Драматичен театър „Йордан Йовков” се изпълнява в срок. Там сега се работи по хидроизолацията.

Ремонтът възлиза на стойност 420 000 лева с ДДС, като се извършва основен ремонт на над 4 000 кв. м покрив с хидро- и топлоизолация.

Основен ремонт на покрива на театъра се извършва за първи път от построяването на сградата през 1981 година.

За основния ремонт на покрива на Държавен куклен театър „Дора Габе” бяха отпуснати близо 120 000 лева с ДДС. Покривът на културния институт не е ремонтиран повече от 15 години, като последно е извършен частичен ремонт. Сега там се реализира и ново конструктивно решение, което ще реши досегашните проблеми с навлизането на влага в сградата.

В хода на ремонта са се наложили допълнителни дейности, съобщи директорът му Петър Петков. Конструкторът на проекта е наложил да се направи бетонов пояс. Идния понеделник се очаква да започне да се лее бетонът, като на него ще „легне” целият покрив. Ще има около 50 колони, на които той да се захване. За реализиране на допълнителните дейности е входирана молба в Министерството на културата и се очаква нейното разглеждане и дофинансиране на ремонта.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *