Водещи новини - дясно Образование

Частното училище “Мария Монтесори” в Добрич участва в Европейски конгрес

Частно основно училище “Мария Монтесори” – Добрич е част от конгреса, организиран от Монтесори Европа и Монтесори България, съобщиха от най-новото учебно заведение в града. Оттам посочват, че това е още една крачка към професионализъм от европейско ниво.

Годишният конгрес Монтесори Европа протича под мотото „Монтесори класна стая – вдъхновение за най-добрите практики“. За първи път България домакинства на едно от най-мащабните, престижни и значими събития в календара на европейската Монтесори общност.
В рамките на форума бяха обсъждани седем специализирани лекции и двадесет и два уъркшопа – учителят като учен, космическото образование, какво да правим с юношите на 21 век, какво означава да бъдеш вдъхновяващ Монтесори учител, изграждане на добре управлявана класна стая чрез грация и учтивост и др.
На тазгодишния конгрес присъстват над 300 делегати, сред които представители на Международната Монтесори Асоциация (AMI), Институт Монтесори Европа, Американската Монтесори Асоциация, основатели на различни Монтесори училища и детски градини, водещи лектори и обучители на Монтесори преподаватели, като и представители на Институт Монтесори България.

Основната цел на конгреса е обем на опит и идеи, така че образованието в Монтесори класните стаи винаги да бъда релевантно към времето, нагласите и нуждите на децата на 21 век.
В приветствената си лекция към участниците на конгреса Джини Сакет, педагогически директор на Международната Монтесори Асоциация (AMI), обучител, лектор, консултант и изпитващ с повече от 30-годишен опит в Монтесори образованието, сподели своето наблюдение, че „идеологиите имат оправдателна и диктаторска функция, докато идеите и най-вече свободното споделяне и дискутиране на идеи дава нови хоризонти и възможност за намиране на отговор на важните въпроси, които вълнуват всички учители и обучители по света, не само тези, които преподават по метода на Мария Монтесори, а всички, които работят в образователната сфера.“
„Като всяка държава на световната карта и България има своята роля – да предложи най-доброто възможно образование на децата; да ги научи как да бъдат грижовни, вежливи, самостоятелни индивиди, които да израснат в отговорни и независими възрастни“ каза Анна Мария Йоцова, основател и председател на Управителния съвет на Институт Монтесори България.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *