Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Андре Токев: Мидите могат да са кулинарната визитка на Североизтока

Андре Токев е основател на Българска Асоциация на професионалните готвачи в България, официално жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа “Bocuse d “Or” и носител на единствената за източна Европа диплома „Global Masterchef Degree”. Кариерата му минава през големи хотелски вериги в цял свят, две от които са носители на звезди Michelin. Сега Андре Токев разкрива тайните на своята авторска кухня в първия български морски курорт - Св. Св. Константин и Елена. Една дестинация, която изгражда нова култура и начин на почивка, с грижа за здравето и добрата кондиция. Кулинарна визитка на Североизточна България могат да бъдат мидите, в техните различни вариации. Това каза пред журналисти шеф Андре Токев. Според него, мидите с ориз могат да характеризират кулинарията на Приморска Добруджа. „В региона трябва да се наблегне на риба, на миди. Добруджа има и зърнени култури”, сподели топ готвачът. Той разкри, че в ресторанта му Monty by Andre Tokev, част от Astor Garden хотел в курорта „Св. св. Константин и Елена”предлага и лимец, който е славянска храна и също може да характеризира Добруджа. Той е категоричен, че рибата и мидите трябва да представляват кулинарно региона. Счита, че трябва да се използват възможностите в региона да има ферми, както за миди, така и за риба. Може да се заложи и на саликорния, която е солено растение, което е много модерно, а не се отглежда, а може да расте тук. Има много неща, които трябва да се открият и преоткрият, счита топ готвачът.

На гурме вечеря край морето шеф Андре Токев очаква ценителите от Добрич

За него кухнята е история. „Ако погледнем кухнята, можем  да видим самата история на България. Боб чорбата в едно село е различна от тази в друго село. В едното може да е с целина, а в другото – с ряпа, в третото – с дивесил, в четвъртото – с джоджен. Така че, според мен, ние се развиваме, защото се глобализираме. Научаваме нови неща, започваме да се храним по-различен начин. Но, мисля, че е важно да си запазим традиционните рецепти. Така, както в Италия запазват рецептите за паста и всяка събота и неделя се събират на трапези с типична тяхна храна и я поддържат. Трябва да сме горди с това, което е около нас”, каза Андре Токев. Кулинарията в България трябва да стане регионална, така, както в Италия или други страни, които привличат туристи с кухнята си, смята Токев. С кампанията „Ловци на храна” той пътува в цялата страна. „Искам България да стане регионална, като Италия и Франция. Но, засега самите ние, хората, които живеем в България, не го правим. Не знаем да има истинския еленски бут или филе „Елена”, което да е от Еленския Балкан. В момента има филе „Елена” от цяла България… Сирената, кашкавалите също трябва да се произвеждат регионално. Точно тази регионалност ще ни помогне да си избираме продуктите от различните региони. Да знаем, че мидите са от Черноморския регион, колбасите - от Балканския регион или Родопите, картофите – от Самоков и т.н. Има много възможности за различни колбаси. В Разлог имат колбас нафпавок, който се прави в пепел. Или истинския бабек, който се прави в региона на Житница и Раковски. Той пак се слага в пепел, тъй като това е най-полезното. „Когато всеки регион продава това, което има, можеш да се храниш разнообразно и регионално”, счита Андрве Токев. „В България има един проблем и той е, че ресторантите предлагат всичко – от суши, до стекове, риба, паста  или пица. Хубаво е, когато един ресторант е специализиран. Например, механа, която е за българска национална кухня. И в това няма нищо лошо, както в Гърция всички ходим в таверни, така и тук – отиваме в механа. Всеки ресторант трябва да развива собствена концепция, но да е индивидуална. Не да опитваме да предлагаме всичко в един ресторант и то да е нищо”, сподели шеф Токев. Според него, най-важно е да има балансирано хранене. „Да балансираме между продукт, ястия, начин на готвене и, разбира се, да не прекаляваме количествено. И, разбира се, че трябва да се спортува”, добави той. Андре Токев е един от готвачите, създали преди 15 години Асоциацията на българските готвачи. „Тогава започнахме да се борим за промяна на имиджа на готвачите в България. Започнахме да правим състезания и други форми, за да мотивираме българския готвач да става по-добър и по-добър. Мисля, че сега се вижда ефектът. Медийните изяви помогнаха за повишаване имиджа на българския готвач”, коментира шеф Андре Токев.
c