Водещи новини - дясно Общество

Кметът забрани протест пред Общината в Добрич, съдът отмени заповедта му

Упражняването на правото на мирен протест на гражданите е политическо право, прогласено в чл.43 от Конституцията, и е основно за ефективното функциониране на демократичната система, съобщават от Административния съд в Добрич по повод решение по жалба на гражданин, на когото е било забранено да протестира. Делото е по жалба на гражданин и е срещу заповед на кмета на Добрич, с която е прекратен протестът му.

Димитър Петков от Добрич излезе на протест пред Общината с искане да бъдат премахнати незаконни постройки по ул. „Полковник Дрангов“. Протестът му е във връзка с незаконни, според него, постройки, гаражи, както и имот, с който е разширен съществуващ търговски обект там. По план е трябвало допуснатото от главния архитект помещение към магазина да бъде склад, но впоследствие от фирмата са го превърнали в допълнителна търговска площ. За склад ползват помещение зад сградата, поради което в двора на жилищния блок влизат непрекъснато микробуси и живеещите там няма къде да паркират.

Още в началото Петков заяви, че, ако исканията му не бъдат удовлетворени, ще започне гладна стачка.

На 6 август гражданинът подал заявление за провеждане на мирен протест пред сградата на Община град Добрич с начало 7 август, вторник.  С писмо от 6 август на секретаря на Общината е заявено, че Община град Добрич дава разрешение за провеждането на „мирен протест, който ще прерасне в гладна стачка срещу действията на главен архитект и зам.-кмет „Устройство на територията“ с начало 7 август, който да се проведе пред сградата на Общината.

Със заповед от 11 септември кметът е прекратил протеста на Петков. Мотивът му е, че „На 11.09.2018 г. Димитър Петков вика и скандира пред сградата на Община град Добрич през законоустановеното работно време на администрацията. С поведението си нарушава обществения ред, като същият пречи на нормалното протичане на работния процес на служителите от общинската администрация и възпрепятства изпълнението в пълен обем на служебните им задължения.“

Съдът посочва, че не са представени доказателства за констатирани от органите на МВР нередности, нарушение при провеждането на протеста или данни за постъпили оплаквания от граждани.

Съдът посочва, че правото на мирни събрания, протести,  манифестации е конституционно прогласено в чл. 43 от Конституцията.

Съдът отменя заповедта на кмета, с която е прекратен протестът на Димитър Петков пред сградата на Общината. Осъжда Общината да заплати сумата от 10 лева държавна такса за производството по делото, става ясно от съдебното решение.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *