Водещи новини Култура

Обявиха наградите на фестивала за филм за Добрич

Пет отбора участваха в 48-часовия филмов маратон на тема „Красив Добрич“. Той бе организиран от Община Добрич и CastFolio – българската онлайн платформа за развлекателната индустрия.

Между 21 и 23 септември всички участници трябваше да се справят с предизвикателството да създадат, филмират, обработят и представят свой късометражен филм по предварително зададени теми, като първите три творчески екипа получиха парични награди от съответно 1 500, 750 и 500 лева, осигурени от Общината.

Набиране на участниците започна от 1 юли и продължи до 2 септември. Актьори и статисти от Добрич и региона можеха да участват самостоятелно и бяха избрани за някои от проектите.

Изработените в рамките на 48 часа филми, бяха изгледани от жури. В състава му влизаха Петър Русев – бил асистент режисьор в няколко кинопродукции в Дания. Помощник педагог и учител по актьорско майсторство в „Grasshoppen skolen” -Frostrup-Denmark. Друг член на журито бе Красимир Терзиев – интердисциплинарен художник и изследовател, чиято работа обхваща различни медии, като видео/филм, фотография, живопис/рисунка и текст. Има докторска степен по Културната антропология от Софийския университет и магистърска степен по живопис от Националната художествена академия, София. Николай Михайлов, който е един от основателите на CastFolio, също бе член на журито. От 1998 г. работи като аниматор, режисьор, продуцент и визуализатор на рекламни, архитектурни, телевизионни, кино и уеб проекти. Филмите бяха оценявани също от Галина Миткова – началник отдел „Канцелария и административно обслужване“ в Община град Добрич. Завършила „Журналистика“ и „Публични финанси“.

Носител на първа награда е филмът „Пътят към страстта“, на екип Лайм. Той обединява режисьора Ангел Генков, оператор Явор Минчев, дрон оператор и сценарист Кольо Колев и Михаил Иванов – актьор.

Втора награда взе екип Лате, с техния филм „Кейт“. В състава му са режисьорът и сценарист Страхил Йорданов, звук на терен и постпродукция – Явор Лазаров, оператор Кирил Ханджиев, актриса Пламена Божилова, художник – гримьор – Стилияна Узунова, и актьор Мойсей Стойчев.

Трета награда журито определи за филма „Ламата“ на екип Сапфир – режисьор Анна Каперска, оператор Йоанна Павлова, сценарист Лъчезар Енчев и монтажист Адрияна Стоянова.

Трите наградени филма ще бъдат представени и на Берлинале през февруари 2019 година.

 

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *