Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Балет "Арабеск" внесе изящност за Деня на Добрич

Балетните артисти от "Арабеск" представиха специално подбрана гала продукция - компилация от части на постановки от своя репертоар, на сцената на ДТ "Йордан Йовков", по повод 25 септември - Ден на Добрич.

Безплатен спектакъл на балет “Арабеск” за Празника на Добрич

В празничната вечер, балетната трупа разказа със средствата на танца, за любовта и страстта, изпълнени с красота, хумор и примесени с мъничко тъга. В своята гала продукция гостите от "Арабеск" бяха включили части от едни от най-знаковите си постановки:
  • „Нестинарка“ на голямата Маргарита Арнаудова,  разкриваща мистерията на българската душевност, закодирана в нашия фолклор. Култовата творба на Марин Големинов е създадена през 1940 г. От премиерата си през 1978 г. „Нестинарка“ шества по българските и световни сцени като емблема на Балет „Арабеск“. Сюжетът на спектакъла е изграден върху основата на стар народен обичай – игра върху огън в деня на празника св. Константин и Елена. На фона на този обичай се развива личната драма на главната героиня. Изтерзана от хорските клюки, неразбрана от любимия човек, отчаяна от самотата си, тя смята, че причината за нейното нещастие е отричането й от св.Константин. Обезумяла от мъка, тя танцува в огъня и изгаря в него. За големия успех на този спектакъл не само на българските сцени, но и зад граница, допринасят изключителните изпълнителски качества и индивидуалност на танцьорите от трупата.
  • „Матернита“ – по музика на А. Филетта и хореография на Антония Докева. Едно внушение на мистика, носталгичност и и интересни елементи от хореографските авторски търсения, за изразяване по специфичен начин на сюжетните елементи.
  • „Двойственост“ на английската хореографка Лиз Лий. В нея танцьорите на Балет “Арабеск” създадоха един впечатляващ спектакъл, вдъхновен от огнената музика на тангата на Астор Пиацола и стиховете на Пабло Неруда.
  • „БЛА,БЛА…“ представящ виртуозния танц на американския хореограф Морис Кози. Динамичен спектакъл, който разкрива забавни характери, поставени в абсурдни ситуации на ръба на трагичното и комичното. Цветен, свеж и зареждащ, благодарение на изпълнението на блестящите млади звезди в състава на балет „Арабеск“.
c