Без категория Водещи новини Здраве Тервел

Медицинската сестра в Тервел: Важни бяха само родилката и бебето

„Макар да имаше трудности, но удовлетворението е огромно” – това сподели пред Про Нюз Добрич медицинската сестра Мария Петрова от Филиала за спешна медицинска помощ, която успя да изроди бебе само с наставления по телефона.

Била дежурна нощна смяна във ФСМП в Тервел. Получили повикване за пациент с инсулт в град Тервел и линейка с дежурния фелдшер заминали за там.

През това време – около 21.30 ч., в центъра пристигнала бременна жена с болки, втора бременност. Веднага от Добрич била изпратена линейка с реанимационен екип – лекар педиатър и медицинска сестра. Но, докато те пристигнат в Тервел жената започнала да ражда. Така сама, без помощ на друг медицински специалист и само с инструкции по телефона, медицинска сестра спаси два живота – на майка и новородения й син.

„Притесненията ми бяха спътник през цялото време на раждането. Но, в оня момент всичко бе на заден план. Само те двамата – родилката и бебето, бяха важни”, сподели пред Про Нюз Добрич Мария Петрова.

Бебето не изплакало веднага. „Нямах нищо под ръка за да му почистя устата и нослето, за да поеме дъх. Послужих си със стерилни марли и почистих, след което момченцето изплака. След това всичко си дойде на мястото – клампирах пъпната връв, пових го. Детето се затопли и цветът на кожата му се промени от синкав към розов”, разказа медицинската сестра Мария Петрова. Бебето изплакало в 21.50 ч.

Тя е изключително благодарна на Севдалина Мирчева, която е била в апаратната и през цялото време й е давала указания. „Прекрасен човек и страхотен професионалист”, сподели сестрата.

Само с инструкции по телефон медицинска сестра спаси родилка и бебе в Тервел

Един от проблемите по време на раждането е бил фактът, че родилката не разбирала български език. „Почти нищо не разбираше, но, за щастие владея езика им, и се разбрахме. Слушаше ме. Така с общи усилия го „родихме”, продължи разказа си медицинската сестра.

Мария Петрова е завършила през 1991 г., след което започнала работа в селски здравен участък в с. Орляк. След реформата през 2000 г. започнала работа при общопрактикуващи лекари в същото село и в с. Жегларци, където и живее. От 2011 г. работи като медицински специалист в ОУ „В. Друмев” в с. Орляк и детска градина „Слънце” в същото село, както и в детска градина „Детелина”, с. Жегларци. Работното й място позволявало да се обслужват и трите заведения. Работи в Спешна помощ в Тервел от 5 септември миналата година.

„Това, определено, е моето място. Страхотни професионалисти и големи сърца”, сподели тя.

Казва, че това съвсем не е най-тежкият й случай. „Това е почти ежедневно при нас, има много спешни случаи”, добави тя.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *