Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Започна ремонтът на хотел "Москва" в Добрич, завършват го за година

Днес е открита строителна площадка и започна ремонтът на бившия хотел "Москва" в центъра на Добрич,  съобщи за Про Нюз Добрич директорът на добричкия клон на търговската банка „ДБанк”, която е собственик на имота, Динчер Хаджиев. Проектът за ремонта на сградата, която е паметник на културата, е разработен от фирма от Русе с богат опит в тази сфера. Той е съгвласуван с Министерството на културата и Националния институт за паметниците на културата.

Избират изпълнител за ремонта на хотел „Москва” в центъра на Добрич

Фирмата-изпълнител на ремонта е избрана след проведене конкурс. Тя е "Съником" ЕООД от София и има богат опит в такъв вид дейности, обясни Хаджиев. Първата задача е да се обезопаси имотът и района около него, за да е безопасно място за работещите там и за преминаващите, каза инвеститорът.И припомни, че през последните години сградата се бе превърнала в свърталище на наркомани и бездомници. Строителните работи ще започнат с покрива. Намерението е обектът да бъде приключен до една година и в навечерието на следващия Празник на Добрич реконструираната знакова сграда да бъде открита.  Външният й облик ще е изцяло на базата на запазен снимков материал. Ще е боядисана в цветовете, в които е била в миналото. Прогнозираната инвестиция е около 1,5 млн. лв. След направени анализи е решено на приземния етаж да има търговски обекти, а на горните етажи да се обособят жилищни апартаменти. Обмисляна е идеята за хотел, но е преценено, че тя не е перспективна, тъй като в непосредствена близост е хотел е ”България”. На приземния етаж ще се помещава и търговската банка „ДБанк”.

Банка влага близо 2 млн. лева за ремонта на хотел „Москва” в центъра на Добрич

На горните етажи ще има по четири апартамента с площ 120-130 кв. м, луксозно жилищно строителство. Те ще са предназначени за продажба.  Пазарът обаче ще реши дали ще бъдат жилища или офиси, коментира Динчер Хаджиев. Емблематичната сграда е строена през 1913 година. През последните десетилетия тя смени няколко собственици, като през това време все повече се рушеше. Известно време имотът бе собственост на Димитър Желев Маринов. В края на януари 2009 г. бе сключена сделката за продажбата на имота и собственик стана “Т. Б. Консулт”. За сградата Тодор Батков тогава плати общо 816 394, 40 лв. През 2011 година „ДБанк”, или по-точно на дъщерната й фирма „Д Имоти”, е придобила хотела и парокотелното срещу задължения на фирмата на Тодор Батков „Т. Б. консулт” на стойност около 3 млн. лева.  След това са водени разговори с различни потенциални купувачи, но до сделка не се е стигнало. Динчер Хаджиев обясни, че през годините от хотел „Москва” е останала само фасадата. Предишен собственик буквално я е „изтърбушил”. Покривът дори бил подготвен за поставяне на басейн. Напоследък там редовно се събират наркозависими.
c