Общество

Добрич почете героите от Добричката епопея

Военни почести отдаде представителна част на Военноморските сили на Република България по време на тържествения ритуал, с който Добрич се поклони пред героите от Добричката епопея. Днес се навършват 102 години от героичните боеве от  5-7 септември 1916 г.

Поклонението се състоя пред Паметника на генерал-лейтенант Иван Колев и на загиналите за освобождението на Добруджа през септември 1916 г.

Сред гостите на честването бяха вицепремиерът Валери Симеонов и бригаден генерал Явор Матеев, чиито деди са участвали в боевете от Добричката епопея.

Присъстваха още кметът Йордан Йорданов, зам.-командирът на ВМС, народните представители Даниела Димитрова, Даниел Петков, Красимир Янков, Йордан Йорданов и други техни колеги от „Обединени патриоти”, областният управител Красимир Кирилов, кметът на община Добричка Тошко Петков, председателите на Общински съвети Добрич – Иво Пенчев, и Добричка – Донко Марев, военноинвалиди и военни от запаса, почетни граждани, представители на политически партии и движения, обществени организации и граждани.

Музикално-поетичната програма бе водена от актьорите Красимир Демиров и Пламен Маринов.

“На тази толкова специална за Добрич дата, 7 септември, можем да си зададем въпроса „Готови ли сме след малко да умрем за България?”. Въпрос, който чертае безсмъртие. Да се съизмерим с духовния ръст на стотиците български мъже, промълвили или изкрещели на 7 септември 1916 г. „Тъй вярно”, заяви във възпоменателното си слово кметът Йордан Йорданов. По думите му, избора, който нашите предци са направили, е маркирал земята на българите през 1916 г, очертал историческите и географски граници на България с костите на хиляди и желанието им тази изконна българска земя да пребъде. Хиляди, които съградиха с живота си в дните на Добричката епопея правото ни да се самоопределяме като българи”, каза още в словото си Йордан Йорданов.

С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите официални лица и граждани отдадоха почит пред мемориала на предводителя на българската конница и на загиналите за свободата на Добруджа. Бяха положени венци и цветя, след което почетният караул премина в тържествен марш.

 

 

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *