Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Честваме 102 години от българското военно чудо - Добричката епопея

102 години от българското военно чудо, сътворено по време на боевете през септември, останали в историята като Добричката епопея, ще бъдат отбелязани тържествено днес.
В 10 часа на паметника на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г. ще започне тържествен ритуал поклонение. Там представителна част на Военноморските сили на Република България ще отдаде почести.
На паметните плочи в мемориалния комплекс в Добрич са изписани имената на повече от хиляда войници и офицери от Трета българска армия, загинали в битката за Добрич. Фигурата на генерала, изминал хиляди километри по бойните пътища на Добруджа със своя кон Пирин, е излята от 3.5 тона гилзи, предоставени от Министерството на отбраната. Паметникът бе открит за 100-годишнината от епопеята.
От 11,30 часа ще се състои поклонението пред мемориала край село Козлодуйци на загиналите от Шеста пехотна Бдинска дивизия в Добричката епопея.
На мемориала са изписани имената на 650 войници и офицери от 36-и пехотен Козлодуйски полк,35-и Врачански полк, Шеста пионерска дружина и Втори артилерийски полк от състава на дивизията, паднали в боевете за освобождението на Добруджа. Паметникът, който бе открит на 7 септември 2017 година, е изграден с дарения и с финансовата подкрепа на община Добричка.
Тридневните боеве за добруджанския град - на 5-7 септември 1916 година, остават в историята като Добричката епопея. Българските войски демонстрират висок боен дух при Добрич, като три денонощия отбиват атаки на румънски, руски и сръбски части, разбиват ги и сами преминават в настъпление, защото имат мисия - "Врагът трябва да се изгони от тази българска земя!".
Генерал-лейтенант Иван Колев предвожда българската конница, която участва в настъплението на Трета армия в Добруджа. Пълководецът дава решаващ принос за победата в Добричката епопея, припомнят историци. На историческото събитие и на генерала-герой Иван Вазов посвещава стихотворението си "Добруджанската конница".
Епопеите при тези два града играят определяща роля за по-нататъшния ход на войната. За малко повече от седмица е освободена цяла Южна Добруджа.
c