Общество

Няма потвърден случай на Африканска чума по свинете в област Добрич

До момента на територията на област Добрич има подавани сигнали, вземани са проби от животните, но няма положителни резултати за африканска чума по свинете. Това съобщи директорът на ОДБХ Добрич д-р Борислав Каменов на проведеното днес заседание на Областния координационен щаб във връзка с констатирано огнище на заболяването Африканска чума по свинете /АЧС/ на територията на област Варна.

То бе свикано от областния управител Красимир Кирилов. Участваха присъстващите кметове, представители на ОД МВР, Държавно горско стопанство, Гранична полиция, ОДЗХГ, ОДБХ и други.

Кирилов подчерта нуждата от сериозно внимание към високия риск от зараза в област Добрич. Огнища има констатирани на 30 км от границата на областта, както и в съседната Варненска област и затова е важно да се спазват стриктно мерките за биосигурност.

На територията на област Добрич има общо 853 стопанства тип „заден двор“ с общо 1736 прасета, отглеждани в тях.  Най-много животни се отглеждат в частни дворове в Община Добричка – 508, Община Шабла – 132, Община Крушари – 227, Община Тервел – 178, Община Каварна 258, Община Балчик – 44, и Община Генерал Тошево – 362 животни, съобщи директорът на Областна дирекция „Земеделие, храни и гори“ инж. Десислава Иванова.

По думите на д-р Борислав Каменов очакванията са били да бъдат преброени около 800 свине и очевидно има нерегистрирани животни. Всички стопани, които имат нерегистрирани свине, са в нарушение на закона и при евентуално възникване на зараза от африканска чума няма да получат обезщетение, каза д-р Каменов. Той коментира, че задните дворове са потенциално най-опасни за разпространението на болестта и апелира стопаните да не хранят животните с кухненски отпадъци.

Областният управител обърна внимание на кметовете, че трябва да имат на територията на общините си осигурени площадки за загробване на животни при възникване на зараза, като добави, че е създадена организация и всички институции, имащи отношение към обособяването на такива терени са в готовност да окажат съдействие за обособяването на нужните площадки.

От Държавно горско стопанство докладваха, че следващата седмица ще бъдат довършени последните 30 км от телената ограда по границата с Румъния

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *