Водещи новини - дясно Каварна Култура Регионални - начална

Нови ценни находки очакват археолозите при разкопките на нос Чиракман

Археологическите проучвания на нос Чиракмаен тази година стартираха в началото на тази седмица. Те са с научен ръководител Елена Василева от Националния археологически институт с музей.  Финансирането е от Община Каварна и от Министерството на културата.

„Надяваме се да имаме не по-малко интересни резултати в сравнение с тези на нос Калиакра”, сподели пред Про Нюз Добрич директорът на историческия музей Пенко Георгиев.

Обясни, че обектът е изключително интересен. Там в годините са излизали много интересни находки, с изключително историческо съдържание. Надявам се, че тази година също ще успеем да добием интересни резултати, добави той.

Проучванията на нос Чиракман са подновени преди две години.

„Във времето се успяваше само да се почисти теренът и да се започнат сондажи до базиликата. Сега разкопките в този сектор ще продължат. Ще се проучват верижните сгради, встрани от базиликата. Това ще бъде секторът, който ще бъде проучен. Има една елинистична сграда, която е в подножието на Чиракман. Имаме планове да се опитаме там да сондираме и да продължим нейното проучване”, каза директорът на музея. По думите му, археологическите разкопки на носа ще продължат един месец.

Най-ценното, откривано там досега, е кост на статуарна композиция. При изследвания се доказало, че тя е от кост на животно, което не е характерно за Черно море – от океански кит или друг тип бозайник и е изключително майсторски изработена. Представлява композиция на орел, който държи в ноктите си лебед. Виждаме продължение на тази композиция в нефритената тока за колан, която бе открита миналата година на нос Калиакра – лов на лебеди, обясни Георгиев.

В подножието на Чиракман пък е намерена ръката на Юпитер долихен, която е от римския период . Той е войнишки светец, който е почитан от древни времена – от Сирия до Каварна, оказва се, добави той.

Композицията е средновековна, докато ръката на Юпитер е от 1-2 век.  Това не е изненада за археолозите, тъй като на Чиракман има широк диапазон – земетресение е разбъркало пластовете и в един слой могат да се намерят находки от Античност до Късно Средновековие, поясни директорът на историческия музей в Каварна.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *