Развлечение

Най-високият човек на Земята или получилият прозвището „Крехкия гигант”

Превърналият се в сензация за своето време, а след смъртта си и регистриран в Световните Гинес рекорди,  като най-високият човек на планетата – Робърт Уодлоу, се ражда в  САЩ  на 22 февруари  1918 г.

Родният му град е Алтън, щат Илинойс. Появява се на бял свят с напълно нормалните за едно бебе размери (3,8 кг. и 51 см.). Съвсем скоро обаче става ясно, че растежът на детето е ускорен, при това осезаемо. Едва 6-месечен, той вече тежи 14 кг и е с ръст от 88 см. На 1 година детето отчита на кантара 20 кг и е с ръст от 1,07 м. В детската градина 5-годишният Робърт е с тегло 40 кг. и ръст от  1,63 м., като  се налага да носи дрехи, шити за 15-годишни.

След като става на 8 години, за никой от близките му не е било тайна, че момчето ще превърне буквално във великан – със своите 77 кг и ръст от 1,83 м (само с 1 см. по-висок от баща си).

На 9 години “малкият” Роби  се извисява на 188 см от земята и тежи 82 кг. Едновременно с това, момчето притежава и уникална сила – можел е да носи татко си на ръце по стълбите в родната им къща.  В училище се налага за него да бъде изработен специален огромен чин, а през времето, докато завършва средното си образование, той вече е висок невероятните 2,7 м.

Междувременно, лекарите установяват причината за необичайно бързото развитие на Робърт – оказва се, че то се дължи на заболяване на хипофизната му жлеза, която е определена като хиперактивна и работи на свръх обороти.

Освен невероятното внимание, което младежът получава, ръстът му създава и множество проблеми. Заради височината си той не е може да ходи нормално, като за целта е бил принуден да носи специално изработени укрепващи шини на краката си. По тази причина, както и огромната тежест на тялото, карат крайниците му постоянно да изтръпват. За да има с какво да се движи сред хората и по улиците, е било необходимо да му бъдат ушити специални гигантски обувки (78 номер – UK стандарт 37АА).

Невижданата му височина го превръща в национална знаменитост, получавайки прозвището “Крехкия гигант”. През 1936 година гастролира из САЩ с популярния по онова време цирк на братя Ринглинг, а през 1938 г. промотира и продуктите на компания за обувки, които му осигуряват пожизнено обезпечение с техните изделия. Шивашки фирми се надпреварват да изработват за него дрехи с “нечовешки”  размери – абсолютно безплатно. В едно интервю, запитан дали се дразни, когато хората го гледат изумено, той с шега, кротко отговоря:  “Гледам на това отвисоко“.
През пролетта на 1940 г. обаче се случва трагедия – докато участва на фестивал в Манисти, Мичиган, една от крепящите метални скоби наранява глезена на Робърт. Раната се инфектира, получава се сепсис и въпреки спешно извършените кръвопреливания, състоянието му непрекъснато се влошава като в крайна сметка лекарите не успяват да се преборят със заболяването.

На 15 юли 1940 г. той умира в съня си – само на 22-годишна възраст, с ръст 2,72 м и тегло почти 199 кг. По време на траурното шествие осемнайсет души носят дървения ковчег, тежащ близо половин тон.

Още приживе, Робърт Уодлоу е пожелал да бъде погребан в родния си град, а гробът му да бъде бетониран, опасявайки се, че ще ровичкат в останките му, за да бъдат показвани по панаири и изложения. Това му желание е било изпълнено. По сходни причини, след смъртта на сина си, семейството му решава да унищожи повечето негови вещи, за да избегнат маниакално търсене и развихрилата се вече по него време треска за уникална показност.

Три години преди смъртта си (през 1943 г.) Робърт Уодлоу е официално регистриран в Рекордите “Гинес”, като най-високия човек в света. В негова чест в родния му град е издигната статуя на „Крехкия гигант” в естествен размер.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.