Здраве

Българчетата прекарват най-много време пред екрана

Българските деца на възраст от 6 до 12 години престояват по почти 26 часа седмично пред екран – телевизор, компютър или мобилен телефон, което е значително повече в сравнение с техни връстници в други европейски страни. За това алармира доц. Светослав Ханджиев – почетен председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Той е в курорта Албена, където от 1 до 6 септември ще се проведе шестото издание на  “Училище за здраве”, насочено към профилактика на затлъстяването сред подрастващите. В него ще участват 60 деца, родители и учители от Кърджали, София, Варна и Ловеч. Те ще изучават  принципите на здравословния начин на живот – балансирано хранене, съчетано с физическа активност. По традиция, на всички участници  ще бъдат извършени антропометрични измервания, свързани с индекса на телесна маса, мастната маса и риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип II.

България е на едно от първите места по сърдечно-съдови заболявания. Те са свързани със захарния диабет, със затлъстяването. Истинската профилактика на тези заболявания започва в ранната детска възраст, преди пубертета. Освен това, доказано е, че първите 1000 дни от развитието на един организъм са от изключително голямо значение дали ще бъде детето дебело, ще има ли диабет, хипертония, инсулт или т.н. Много е важно да се знае, че профилактиката започва от вътреутробното развитие. Една бъдеща майка не бива да повиши теглото си по време на бременността повече от 15–20 кг. Затлъстяването и диабетът при детето се оказват следствие от прекомерното напълняване на майката през бременността, коментира доц. Ханджиев.

По думите му, първите 7 години са важни не само за социалния, но и за здравния статус на едно дете. Вкъщи то трябва да се научи как да се храни, да се движи, как да почива. Затова, основните неща, на които се базира училището за здраве, са правилно, добре балансирано хранене, спорт, физическа активност,  достатъчно сън.

Целта на организаторите на Училището за здраве е идеите му да се мултиплицират. Така в Кърджали вече има Клуб „Училище за здраве”, а в много училища в София се очаква през новата учебна година да има съвместни мероприятия с участието на деца, на родители, учители.

Много се коментира дали трябва да се забранят лаптопите в училище. Важно е да има повече възможности за двигателна активност на децата, повече места за игра, има алеи за колоездене, коментира доц. Ханджиев.

Все пак той отчете, че през последните години има положително развитие по отношение на консумацията на плодове и зеленчуци от българските деца.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *