Общество

Подозират, че деца в Добрич са изболи очите на коте

Жена от Добрич алармира за зверство, извършено миналата нощ с малко котенце в квартал “Добротица” в Добрич, най-вероятно, от деца.

„Деца са счупили крака и са извадили очите на котенце, за което баба ми се грижи в продължение на два месеца и му търсихме дом”, сподели пред Про Нюз Добрич Илияна Кръстева.

Котетата живеели под тераса на блок 16 в жк „Добротица”. Днес баба й, прибирайки се, чула коте да мяука жално. Когато потърсила животното, го открила в безпомощно състояние, осакатено. Било на поляна на около 300-400 метра от 16-и блок. Съседка открила другото коте около магазин на около 200 метра от мястото, където са отглеждани. Други две котенца липсват.

„Снощи, излизайки да разхожда кучето си, баба ми е видяла как  група деца се навъртат около мястото, където са били котетата. Понеже и друг път са ги взимали, тя им е казала да не играят с тях, защото са малки котенца и се страхуват”, разказа жената пред Про Нюз Добрич.

Били са доста деца – на възраст от 7 до около 12 години, все от квартала. Възрастната жена обаче не може да ги разпознае.

Не се знае кой и кога е взел котетата, защо е наранил животното, нито къде са другите, които са изчезнали. Илияна не изключва зверството да е извършено и защото някое дете се е подразнило от забележката на възрастната жена.

„Няма свидетели на осакатяването на котето, или поне не знаем още да има такива. Едва ли, късно вечерта  някой е видял нещо. Но, котето няма как да стигне толкова далеч само и да се самонарани, а децата са последните хора, които са видени в близост до животните. Баба ми е изключително разстроена”, сподели Илияна Кръстева.

Тя е категорична, че ще търси истината за случилото се.

„Никой не е длъжен да обича животните, но всички сме длъжни да не причиняваме болка на други живи същества! Длъжни сме пред себе си, пред Бога и пред поколенията, ако не сме способни да правим добро, поне да не причиняваме зло”, сподели Илияна Кръстева в социалната мрежа.

Член 325 б от Наказателния кодекс на Република България гласи: “Който като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от 1000 до 5000 лв.” Очевидно деянието е с висока степен на обществена опасност, щом за извършването му се предвижда наказание лишаване от свобода.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.