Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Показват "съкровището на Али Баба" от Калиакра най-рано догодина

Най-рано през следващата година широката публика ще може да види съкровището от нос Калиакра, открито на 17 август тази година при проведените там археологически разкопки. Това съобщи на пресконференция днес директорът на Националния исторически музей и ръководител на екипа археолози доц. д-р Бони Петрунова. Тя обясни, че за такава богата находка е нужно време за обработването й. На пресконференцията за представяне на откритието присъстваха още кметът на Каварна Нина Ставрева, директорът на Историческия музей Пенко Георгиев, археолози, както и екип от Министерството на културата. Гърнето, което екипът откри, включва общо 957 предмета. Сред тях 28 златни монети, над 873 сребърни, 11 апликации и катарами, 28 сребърни и бронзови копчета, 11 златни обеци, два пръстена, единият от които златен, и четири мъниста от скъпоценни камъни и злато, обясни доц. Петрунова. Преброяването им отнело шест часа. Находката е най-значимата, откривана някога на Калиакра. Археолозите я нарекли "Съкровището на Али Баба",  тъй като постоянно излизали ценни монети или накити.

Откриха гърне със златни и сребърни монети на нос Калиакра

Намерено е в набързо направена къща от някой, който не е уважавал факта, че е върху християнско гробище. Фактите водят на мисълта, че това е военна плячка, натрупана в кратък период от време, коментира доц. Петрунова. Тя обясни, че обеците са от масивно злато, а досега са намирани само сребърни с позлата. Те са от най-висока проба ювелирни произведения от 14 век, каквито досега са намирани само в Търново и по-големите центрове на Второто българско царство. „Както търновци живеят в столицата на Търновското царство, вие сте наследници и живеете на място където всъщност се намира една от столиците на Втората българска държава-Калиакра. Калиакра е столицата на Добруджанското деспотство, а то очевидно е било не по-малко богато от другите два столици-Видин и Търново. За това заслужава да се гордеете!“, заяви доц. д-р Бони Петрунова През 1393 година татарите претърпяват поражения от монголите и тръгват насам. Минават Дунав и плячкосват цяла Северна Добруджа. Предполага се, че някой от вождовете е построил тази къщурка във вътрешността на крепостта. Тя е направена набързо, дори собственикът не уважил факта, че под него има християнски гробове, обясни доц. Петрунова.

Богатото съкровище от Калиакра съдържа 957 ценни монети и бижута

Археолозите отнасят ценната находка към 14 век. През 1393 година татарите претърпяват страшно поражение от монголите, насочват се насам и  започват да плячкосват в Северна Добруджа. Плячкосали са Варна, няма как да са пропуснали Калиакра. Явно някой от вождовете е живеел в тази къща. През 1399 г. татарите били прогонени, а къщата – опожарена. Предполага се, че татарският вожд е повдигнал плочата на пода, пъхнал е гърнето с идеята да се върне по-късно и да си го вземе. Тепърва от находките ще се извлича информация, която ни дава много отговори за историята на българската държава, обясни доц. Петрунова. По думите на колега й Росен Пеевски, находката е много интересна и с голяма научна стойност. По думите му, едни от най-интересните монети са осемте италиански дуката, които са много рядко срещани по нашите земи. Съкровището е комбинирано, а в повечето случаи досега са откривани еднотипни находки – само монети, например, или само златни, или само сребърни. Това много ще помогне на специалистите да датират неустановени досега находки. "Намирането на гърнето е като SMS от 14 век", коментира доц. д-р Бони Петрунова. Тя заяви, че настоява пред Общината охраната на разкопките тази година да е много сериозна. Нова СОТ и експозиционни шкафове ще трябва да се осигурят и за музея в Каварна, за да могат там да се покажат ценните находки от Калиакра. През 2019 година в Историческия музей в Каварна се очаква да бъдат експонирани ценните находки от разкопките на нос Калиакра, открити през последните години. Сред тях и прочутият пръстен-убиец. По-рано - през септември, жителите и гостите на града ще могат да видят нефритената украса за колан, открита при разкопките на нос Калиакра миналата година. Тя ще пристигне, заедно с експозиция на музея "Земята и хората" от Двореца в Балчик, където в момента е показана.
c