Водещи новини - дясно Общество

Добрич ще отбележи Деня на 13-те безсмъртни българи

Денят на 13-те безсмъртни българи ще бъде отбелязан в Добрич на 28 август, вторник, съобщават от сдружение „Общество Път на мъдростта“ и фондация „Безсмъртни българи“.

Те канят добричлии от 13.00 ч. пред паметника на Васил Левски и от 13.30 ч. – пред паметната плоча с барелеф на цар Борис III – Обединител /на фасадата на Община Добричка/. Там ще бъдат поднесени цветя в знак на почит на онези 13 безсмъртници, които изградиха вътрешната устойчивост на България.

По идея на Ваклуш Толев 28 август е Ден на 13-те поименни безсмъртни българи. Този ден се чества в град Добрич от 2000 г.

На 28 август 2018 г., от 18:00 ч., в гр. Варна, в сградата на Радио Варна, ще бъде отбелязана тържествено 25-годишнината на идеята на Ваклуш Толев за „Ден и Дом-светилище на 13 поименни безсмъртни българи” и 75-годишнината от кончината на Цар Борис ІІІ – Обединител.

Същия ден от 17:00 ч. в гр. Варна ще бъдат поднесени цветя пред барелефа на цар Борис ІІІ – Обединител, в градинката зад съдебната палата, между паметника на Цар Калоян и катедралния храм „Св. Успение Богородично“. От 14:30 ч. в гр. Велики Преслав ще бъдат поднесени цветя пред стелата на мястото, определено за изграждане на Дом-светилището. Денят на 13-те безсмъртни българи ще бъде отбелязан и в градовете София – от 18:30 ч. ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Царя Обединител при входа на Борисовата градина, Пловдив, където от 12:00 ч. ще бъдат поднесени цветя пред паметника на цар Борис III, Видин – там  от 17:30 ч. ще бъдат поднесени цветя пред паметника на цар Симеон Велики, както и в други градове на страната.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *