Водещи новини Общество

Двама очевидци са наблюдавали разбиването на самолета в Балчик

Двама очевидци са наблюдавали на живо разбиването на самолет Cirrus SR22 на летище в Балчик, посочи окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. Те са с авиационна квалификация и имат възможност да пресъздадат видяното по професионален начин, допълни той. При катастрофата в Балчик загина пилотът и собственик на самолета – 52-годишният бизнесмен от Варна Севдалин Вълнаров.

На борда на малкия самолет не е имало никакъв пожар, категорични са проверяващите след оглед на катастрофиралата машина. Цялата документация е запазена. За съжаление, този тип самолети нямат черна кутия, подчерта Пламен Николов.

Според него, след катастрофата са предприети всички необходими действия от спешен порядък, а именно – да се провери дали пилотът е жив, да се предотврати пожар в самолета, да се отцепи и обезопаси районът.

„След неуспешен опит да кацне на пистата, самолетът отскача на височина 15-20 метра, пилотът дава ръчките като за излитане, самолетът завива наляво през крилото и се срива встрани от пистата. По време на приземяването двигателят е работел”, обясни Христо Христов, който оглавява Звеното за разследване на авиационни произшествия към Министерството на транспорта.

Ще бъдат направени съдебно-медицинска и авио техническа експертизи. Три са версиите, по които работят разследващите: неподходящи метеорологични условия, техническа неизправност или грешка на пилота.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *