Добрич Култура

Конкурсът „Надежди, таланти, майстори” ще се проведе от 10 до 14 септември

От 10 до 14 септември в Добрич ще се проведе тазгодишното издание на МММК „Надежди, таланти, майстори“. Конкурсът е творческа среща, на която млади Надежди изявяват Таланта си пред Майстори. Ежегодният международен конкурс за изпълнители на класическа музика се провежда под патронажа на кмета на града.

В дългата вече 22 годишна история на Конкурса „Надежди, таланти, майстори“ – превърнал се в една от емблемите на културния живот в Добрич, като членове на международното жури са участвали именити музиканти и преподаватели. В последните години някои от тях са били проф. Иван Димитров /цигулка/ от Виена, проф. Божидар Ноев /пиано/ – ръководител катедра в Консерваторията в Инсбрук, Австрия, проф. Божидар Братоев /цигулка/ преподавател в музикалната академия „Принц Рение ІІІ “ в Монако, Диригентите Деян Павлов – гл. диригент на Плевенската филхармония, духовно свързания с Добрич маестро Йордан Дафов; вписаната в Почетната книга на града проф. Ринеке Смилде /флейта/ от Холандия; проф. Масимо Гон от Музикалната академия „Джузепе Тартини“ в Италия.

На тазгодишното издание журито ще бъде в състав: председател проф. Виктор Чучков, проф. Гинка Гичкова /цигулка/, проф. Фаусто Ди Чезаре /пианист и диригент/ – ръководител катедра в консерваторията „Санта Чечилия“ в Рим, проф. Стефан Попов /виолончело/, преподавател в „Гилдхол скуул“ Лондон, доц. Огнян Константинов /виола/, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ София.

В края на всяка година Организационният комитет определя видовете инструменти за солистичните категории. За 2018 г. това са пиано, цигулка, виола, виолончело. Интерес представляват категориите Учител/ученик, Акомпанимент, Клавирно дуо на 4 ръце.

При категорията Камерни ансамбли, журито промени правилника, по който работи в частта определяне възрастта на участника, както следва: „Възрастта на участниците в категория Камерни ансамбли се изчислява като средна възраст.

„Надежди, Таланти, Майстори“ е конкурс, включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, т.е лауреатите на призови места от съответна категория получават  годишни стипендии от Министерство на културата. Също така те получават Диплом и парична премия от организаторите – Община град Добрич. Нерядко  член на журито връчва награда (Диплом и/или парична премия) от собствено име и средства при показан изключителен талант на участник  и поради невъзможността наградите да се делят.

Новото тази година е, че най-високата награда  „Гран при” за изключителни постижения освен всичко, включва и ангажимент за концерт в Academia Musicale Praeneste (Рим, Италия), осигурен от нейния почетен председател – проф. Фаусто Ди Чезаре.

Конкурсът има строг Регламент, като в същото време организаторите осигуряват подходящи зали за репетиции, съдействат за осигуряване на корепетитори и за цялостния комфорт на участниците и техните придружители. Конкурсната част се провежда в изключителната Огледална зала „Нели Божкова“ в града, като пианистите имат привилегията да свирят на роял „Стейнуей“.

След приключване на конкурсната част и определяне на лауреатите е церемонията по награждаването, последваща от вълнуващи техни изпълнения пред препълнена зала. А най-уникалното е концертът-подарък, изпълнен от членовете на журито, който превръща напрегнатите конкурсни дни в един истински празник на класическата музика.

 

 

 

 

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *