Култура Новини Тервел

Детският ансамбъл „Калинка Вълчева” – град Тервел, с награда от фестивал в Чехия

Детският фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева“ – град Тервел, участва в петдневен XXVIII Международен фолклорен фестивал в Шумперк,Чехия. Гостуващите групи бяха от България, Индия, Сърбия, Украйна , Словакия и Индонезия. „Организаторите на фестивала дадоха награда на един ансамбъл, който, според тях бил най-впечатляващ и най-емоционален и това бяхме ние – ДФТА „Калинка Вълчева“, сподели Нели Денева-главен художествен ръководител на ДФТА.

През втория ден на фестивала на малката сцена в града всички гостуващи групи представиха 30 минутна програма.  ДФТА „Калинка Вълчева” представи най-емблематичните си танци: варненски танц, ръченица и тракийска картина от спектакъла „Това е България“, а оркестърът  с изпълнението  на българските ритми предизвика много настроение и аплодисменти.

През третия ден, на Голямата сцена в града, изградена във вътрешен двор на имението на богат земеделец и носеща името на  съпругата му Павлина, беше официалното приветствие от Кмета на град Шумперк и Гала концерт с участието на всички гостуващи групи. Вечерта завърши със  светлинно шоу. Всички състави представиха по 20 минутна програма . Организаторите  направиха  интересна благотворителна кампатия. В 6 съда, надписани с името на съответната гостуваща група, местното население гласува за състава, който им е харесал най-много , пускайки  банкноти  в съответния съд. Средствата са за  Дом за деца, близо до Шумперк.

На четвъртия ден в Кметството представители на гостуващите групи, както и кметовете на побратимените крадове с гр. Шумперк бяха посрещнати от Кмета на град Шумперк. Празникът продължи с шествие по централната улица на града. Вечерта на голямата сцена беше истинско веселие – местното население и всички учасници танцуваха заедно. Всяка страна трябваше да покаже своя танц и всички останали да танцуват. Разбира се , ние направихме едно голямо българско хоро, на което всички танцуваха ръка за ръка. На Петия ден на Голямата сцена беше заключителната вечер на фестивала.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *