Бизнес Водещи новини

Хлябът в Добрич масово поскъпна

От средата на месец август всички заводи и частни производители в Добрич масово вдигнаха цената на хляба. Увеличението е от 5 до 10 стотинки за бройка, като най-голямо е поскъпването на белия хляб, който вече се продава в търговските мрежи за 1.10 лв. Не е увеличен само типовият хляб, тъй като цената му се вдигна още преди 1 август.

Основната причина за повишената цена на насъщния е поскъпването на основната суровина – брашното. „Само за близо месец, от 680 лева за тон, брашното на борсите е вече 740 лева. Тон брашно за банички стигна 1040 – 1050 лева. Нещата вече са извън контрол, мелниците вдигат брашното заради добавките, които слагат, за да стане то качествено”, коментира шефът на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Тошко Няголов.

В момента тон фуражна пшеница без показатели стигна до 350 – 355 лева от място, съобщи Костадин Костадинов, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Хлебната се купува на 370-380 лева, но никой не продава и на практика сделки не се сключват. „Хората си пазят хубавото зърно и чакат по-високи цени. Бяха сключени много предварителни договори на зелено за цена от 260 лева за тон, без да знаем какво ще ни очаква до жътвата. В момента цената на фуражната пшеница без показатели е с такава висока цена, за да покрие загубите от предварителните договори, коментира още Костадинов.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.