Образование

Довиждане лято, здравей училище!

На 16.08 се проведе поредната дейност по проект: „Довиждане лято, здравей училище“, към НПО „Сдружение клуб Приятели – ДМ“, който е финансиран по програма за финансиране на гражданските инициативи в полза на местната общност от бюджета на гр. Добрич за 2018 г.

Деца и родители се срещнаха с Юлия Митева, рехабилитатор в Добрич. Тя обясни нагледно и с много игри как трябва да изглежда идеалната форма на гръбначния стълб и как трябва да се грижим  за него, за да растат децата здрави и без болки в гърба. А това трябва да започне още в най-ранна детска възраст, подчерта Юлия Митева. Голям принос за това имат родителите на всички малчугани – особено на тези, на които им предстои да започнат първи клас.

Детето, постъпващо в първи клас, променя дневния си режим – по-дълго време е в статично положение, неправилно стои на чина, неправилно носи тежката си раница. Всичко това води до гръбначни изкривявания.

С няколко игри децата разбраха каква трябва да е правилната стойка, когато са седнали на стола, както и че разстоянието между книгата и очите трябва да е 35-40 см.

От голямо значение е и изборът на раница – тя трябва да е за двете рамена, да не превишава ширината на раменете, да не е по-висока от нивото на раменете или пък да пада под кръста на детето, тежестта й да не е повече от 10% – 12% от теглото на детето, да е с твърд гръб,  да е от лека материя. Децата разбраха, че има и специален начин за подреждане на самата раница – първо и най-отвътре /близо до гърба/ се слагат най-тежките и по-обемни учебници, по-леките в предните джобове.

Децата разиграха различни игри за баланс, ходене по права линия и различни игри с топки, които ще им бъдат в помощ за напред.

Юлия Митева сподели, че най-добрата профилактика за децата е те да спортуват и да играят на открито, но и да не забравят, че трябва да спазват в клас и вкъщи всички условия за правилна стойка.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *