Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Самотен лебед търси компанията на децата в морето край Тюленово

Самотен лебед с часове плува край децата в морето край плажа до с. Тюленово, разказа за Про Нюз Добрич очевидец.
"Един лебед пак си плува свободно в продължение на 6 часа в залива. Най интересното е че цял ден търси контакт с хората. Където и да плуват децата, все ги следва", сподели нашият читател.
Плажуващи споделили, че женският лебед и малките също били там, но отлетели и белият лебед останал сам.

Лебеди и туристи заедно на плажа край Тюленово

Както Про Нюз Добрич вече писа, това лято дружелюбни лебеди правят компания на туристите на плажа в залива край село Тюленово. „Неочакваните туристи” се радват на огромно внимание, особено от най-малките. Грациозните пернати правят компания както на тези, които събират тен на плажа, така и на туристите, които плуват в морето.
Птиците са изключително дружелюбни, излизат сами при хората и търсят вниманието им, сподели Русев. Летовниците, предимно румънци, ги хранят. Правят си селфи с тях. Дуранкулашкото езеро е от особена важност в национален мащаб за гнезденето на немия лебед (Cygnus olor). Немият лебед обитава крайбрежните участъци на езера, язовири и големи реки, като може да се срещне и в соленоводни басейни, включително морета, океани. На много места по света немият лебед живее в полудиво състояние като паркова птица, като дори дивите популации често се заселват да живеят в близост до хората. В  България е гнездящ, мигриращ и зимуващ вид, който се среща във влажните зони по Дунавското и Черноморското крайбрежие. Отделни двойки гнездят и във вътрешността на страната. Снимки: Радослав Русев
c