Водещи новини Тервел

С пощенска марка започна честването на 1300 г. от победата на кан Тервел над арабите

В Тервел днес бе пусната в обръщение юбилейна пощенска марка, посветена на 1300 години от победата на кан Тервел над арабите при Константинопол. С това бе поставено началото на поредица прояви, с които град Тервел отбелязва този исторически момент.

Уникалността на новата пощенска марка е в нейната оригинална визия. За първи път в историята на българската филателия се използва графично представяне на владетеля кан Тервел и неговата победа на 15 август 718 година над арабската армия, обсадила Константинопол.  Избран е моментът на битката пред крепостните стени на византийската столица, описвайки великата мощ на победителите по суша и море. Над всички, в неговото величие, се извисява образът на кан Тервел. Автор на графичното изображение е Ненко Атанасов – главен асистент в катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена галерия.

Процедурата по валидиране на пощенската марка бе обявена от инж. Светослав Гочев – ръководител на Областна пощенска станция – Добрич.

С валидирането на пощенската марка, поставяйки специалния пощенски печат, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията отбелязва важен момент от историята. Безспорно призната историческа истина е, че люлката на Европа – Константинопол,  столица на тогавашната Римска империя, е спасена от погром и завоевание, благодарение на сина на Аспарух – българския владетел кан Тервел. Заслугата на българската държава за спирането и разпространението на исляма е епохално, а дипломатическият и политически талант на Тервел е всепризнат от историците.

 

В художествената същност на пощенско-филателното издание стои темата на величието, извоювано на бележитата историческа дата в героичната битка на българските войни край стените на Константинопол и разгрома на многохилядната армия на халифата.

Според автора на проекта, художника д-р Ненко Атанасов, смисълът на блока е „1300 години от победата на кан Тервел над арабската армия, обсадата на Цариград на 15 август 718 година, е да представи този български триумф, повлиял върху цялата Средновековна европейска цивилизация. Това сражение е толкова съдбоносно, че то изковава на българския владетел името „Повелител на Европа“, посочи инж. Гочев.

Днешният ден е добър ден за жителите на нашата община и това е едно от първите събития от голямата и смела програма, която имаме, за честване на 1300-годишнината от победата на кан Тервел, посочи кметът на Община Тервел Живко Георгиев. Той припомни, че инициативите за честването на годишнината, са набелязани още през 2006 г. от екип в състав д-р Милен Врабевски, Росен Иванов, проф. Божидар Димитров и зам.-кмета на Тервел Дияна Илиева. Те решиха да направят изложба за хан Тервел, която по-късно посети почти всички областни центрове у нас и 45 дни бе изложена в Националния исторически музей.

С помощта на Министерски съвет Община Тервел получи финансиране за събитията, които предстои да се случат до 22 септември, когато ще е кулминацията на тържествата.

Кметът на общината Живко Георгиев призова тервелчани да се гордеят с името на своя град и да прославят делото на кан Тервел, който, разбивайки арабите, подарява “една невероятна свобода на Европа”.

Хан Тервел е дал повод да се чества 15 август като победа над арабите, посочи още кметът.

Върху първия екземпляр от изданието печат поставиха народният представител Даниела Димитрова, кметът инж. Живко Георгиев и инж. Светослав Гочев.

Изданието е в тираж от 8000 броя, с номинална стойност 2 лева.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *