Водещи новини Общество

Три декара земя подари софиянка на приюта в Добрич

Жена от София подари три декара земеделска земя на Центъра за временно настаняване към фондация „Ръка за помощ”.

„С моя съпруг се надяваме тя да даде надежда за хората от приюта”, сподели Мария Донева.

В края на юни в социалната мрежа тя пусна следното съобщение: „Подарявам! Три декара земеделска земя в Добричка област.  Единствено условие – земята ще бъде дарена на човек, за когото ще е повод да създаде живота си. Моля, земеделски стопани и прочее да не търсят връзка. Земята ще бъде дарена на човек, който няма имущество и обича земеделието”.

Пред Про Нюз Добрич Мария обясни, че е помагала и на отец Иван от Нови хан. Създала е кауза, която продължава да работи. „Искам да знам, че някой, истински нуждаещ се, ще получи шанс за нов живот”, сподели тя. Обясни, че земята е наследствена на съпруга й и се намира в землището на село Стефан Караджа.

Жена подарява земя край Добрич на беден, който ще я обработва

Получила не един и два съвета какво да прави със земята. Едни й препоръчвали да я продаде и да дари парите. Но, жената вярва, че има конкретни хора с конкретни нужди. Останалото е лицемерие, заявява тя. Именно това я мотивира за нейното предложение.

След като Про Нюз Добрич публикува предложението, с Мария се свързаха доста кандидати. Повечето бяха с мечти за ранчо или други подобни желания.

Дилемата на жената беше между двама желаещи да получат земята. Единият бе млад мъж от Варна, болен от рак, който искаше да отглежда там овошки. Другият кандидат бе Центърът за временно настаняване, известен като приюта за мъже в Добрич.

За съжаление, състоянието на онкоболния мъж се влоши и той отново постъпи в болница. Така крайното решение на Мария Донева бе земята да бъде дарена на  приюта.

Директорът на Центъра за временно настаняване Александър Иванов сподели, че отдавна има идея приютът да се сдобие със земеделска земя, където мъжете да  отглеждат зеленчуци за приюта и животни. „От две години си мисля как да го направим, но все нямах вариант”, сподели директорът. Затова и не се отказа, когато стана ясно, че нивата е в землището на село Стефан Караджа, но не това в община Добричка, а в района на Вълчи дол.

Със съгласието на Мария Донева и съпруга й, сега търсят купувач на нивата. С получените пари ще закупят дворно място в близко до Добрич село.

Мечтата на Александър е да купят 3-4 декара двор с къща в него, за да може в нея също да се настаняват бездомни мъже, тъй като капацитетът от 6 места в приюта в Добрич е крайно недостатъчна. По този начин те ще могат да се грижат и за насажденията и животните, които ще се отглеждат в селския имот. Александър дори вече е харесал къща в с. Методиево с 4 декара двор, но цената от 15 000 евро е непосилна за приюта, който се издържа от дарения.

Парите от продажбата на нивата ще стигнат да се купи само 3-4 декара дворно място.

Щастливото стечение на обстоятелствата, благодарение на което приютът се сдоби със земеделска земя,  обаче дава надежда на Александър, че има добри хора. Затова той вярва, че рано или късно мечтата му ще се сбъдне и приютът ще има своя филиал в близко до Добрич село.

Миналото лято екипът на центъра, заедно с двама от мъжете, чието здравословно състояние позволява да работят, обработиха близо 2 декара дворно място в с.Котленци, в близост до Добрич. Резултатът от общите усилия бяха 450 буркана приготвена зимнина, като част от нея бе дарена на приют “Промяна” в Горна Оряховица, близо 300 кг картофи и 40 кг бял боб.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *