Балчик Култура Регионални - начална

Изложба представя „Старите майстори” в „Двореца” в Балчик

Изложба “Старите майстори”, посветена на творчеството на Стефан Георгов ще бъде подредена в галерия “Тихот гнездо” на 17 август и ще остане там до края на месеца.

Художникът Стефан Петров Георгов е роден на 6.03.1899г. в град Варна. През 1926г. завършва специалния курс по живопис в Националната художествена академия в София при проф. Цено Тодоров и проф. Иван Ангелов. Става член на „Дружеството на независимите художници“ като участва  в различни общи изложби и през 1931 г. участва в учредяването на Съюза на българските художници, тогава под названието Съюз на дружествата на художниците в България.

Според изкуствоведа Пламена Димитрова-Рачева, “изкуството на Георгов  е заредено с вдъхновение от света на природата и от романтиката на градския живот, видян в неговите различни образи като пейзаж, персонажи, бит в трудовото и празнично ежедневие.  Започнал своя творчески път с пейзажи от родния град Варна, с панорами на красивия град Балчик, където рисува заедно с Христо Каварналиев, той създава големи тематични серии на пейзажи със спокойни сюжети, в които откриваме стила на Цено Тодоров при разрешаването на живописните проблеми в композицията. В картините му  живописта е заредена с чувство, което отразява различни пленерни състояния на природата и на атмосферата на градския живот. През 1927 г. в изложба на „Дружеството на независимите“ в София,  Сирак Скитник пише за Георгов, че живописта му е свежа и, че тя дава надежди за творческото му развитие.  Тематично пейзажът покрива един оптимално широк обхват в творчеството на художника, като в него е скрепено живото вълнуващо отношение на художника към живота. Има малко  запазени негови живописни платна с натюрморти.

С емоционално проникновение се отличават неговите автопортрети и портрети, в които се разкрива богатството на човешка душевност и умението му да улавя най-характерните черти в психологията на човека, което той усвоява от своя проф. в академията.Картини с битови сюжети присъстват най-вече в ранното творчество на художника. Като художник-индивидуалист неговият идейно-тематичен кръг в творчеството му е фокусиран в света на личните преживявания.”

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.