Култура

Предстои фотографска изложба на Мариета Ценова в ХГ на Добрич

На 14 август от 18,00 ч в Художествена галерия Добрич ще бъде открита фотографска изложба на Мариета Ценова, съобщиха от градския културен център. В нея авторката ще представи селекция от фотографии, снимани за онлайн-списанието за съвременна култура, архитектура и дизайн PerfectDay, базирано в Лондон.

PerfectDay е създадено от Мариета Ценова – арт директор и фотограф. Като всяко едно списание, то е медиатор, който опосредства света за своите читатели. То има потенциал да променя стереотипите в мисленето, вкуса, и начина на живот. Да информира и да провокира любопитството на читателите си. Към съдържанието на всеки брой, Мариета прави рекламни визии на продукти, обекти на дизайн, социални платформи, каузи, филми, книги… Те са различни от официалните. Те са част от идеята на списанието да създаде чрез съдържанието си представа за един “перфектен ден”, за калейдоскоп от “малки неща”, които могат да придадат смисъл на деня ти, за удоволствието непрекъснато да откриваш и споделяш таланта на другите. Рекламните фотографии не са комерсиални. Те са “плакатите” на списанието, визуални послания без текст. Ако една медия/списание поеме отговорността да създава в съдържанието си рекламни визии с оригинален визуален език, това би променило стандартите в рекламния бранш. Би помогнало информацията за креативни хора, екипи, институции и идеи да стигат до по-широка и непредвидима аудитория. И най-важното, ще създаде среда за обогатяване на визуалния език през посланията към различни социални групи. В историята на рекламната фотография има едно интересно наблюдение, ако една визия не е буквална, а провокира въображението, ефектът й може да е несравнимо по-голям.

Мариета Ценова работи като арт директор на свободна практика, дизайнер и фотограф. Завършва българска филология и музикална педагогика, специализира история на изкуството. В края на 90-те години е креативен директор, моден редактор и стилист на сп. “Егоист”. Преди това работи като куратор  на Международното биенале на графиката, Варна. В последвалите години разширява творческите си търсения и влиза в ролята на креативен директор за списания, арт директор и стилист за рекламни кампании, дизайнер на костюми за театрални спектакли и филми, автор на корици на книги и музикални албуми. Преподава “модни тенденции на XX век” и “стайлинг за списания”. Има над 15 самостоятелни фотографски изложби в България, Великобритания, Германия и Италия.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *