Бизнес Водещи новини - дясно

20 711 тона лавандулов цвят произведоха стопаните в област Добрич

Земеделските производители в област Добрич произведоха 20 711 тона лавандулов цвят, съобщиха от областната дирекция “Земеделие”. Оттам информираха, че жътвената кампания на етерично-маслената култура е пред приключване.

От заетите с тази култура общо 39 640 декара, не е прибрана реколтата едва от 150 декара в община Балчик.

Средният добив в региона достига 524 килограма, като в Каварна и Генерал Тошево са ожънати по 600 килограма лавандулов цвят от декар.
Най-ниски са добивите в община Балчик, където земеделските производители прибират по 345 кг/дка.

През миналата година в областта с лавандула бяха засадени около 24 000 декара, а полученият добив бе 608 килограма от декар.

През последните години област Добрич зае водеща позиция като производител №1 на лавандулов цвят и масло от етерично-маслената култура. Площите с тази култура се увеличават всяка година, като през настоящата ръстът е с около 60%. След като тази година изкупната кампания протича на цени 200-220 лева за килограм лавандулово масло, очакванията са през новата стопанска година площите с лавандула отново да се увеличат значително.

В Добрич работи най-голямата дестилерия в страната. Цялата продукция от лавандулово масло тя изнася за САЩ. Цехове за извличане на масло са изградени и в други общини от областта. Лавандулово масло се използва широко в парфюмерията, козметиката, фармацията и кулинарията.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *