Здраве

Два пъти повече болни от Лаймска болест в област Добрич

Двойно увеличение на заболелите от предаваните от кърлежи болести отчитат от Регионалната здравна инспекция в Добрич.

Случаите на Лаймска болест за тази година са 22, а на Марсилска треска – 2. За същия период на миналата година е имало общо 12 заболели  – 9 от Лаймска болест и 3 марсилска треска, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова.

Само за последната седмица има регистрирани 3 случая на трансмисивни инфекции, от които 2 случая на Лаймска борелиоза и 1 случай на Марсилска треска.

Бумът на ухапани от кърлежи и заболелите от пренасяни от тях инфекции се дължи на климатичните условия тази година, които са изключително благоприятни за разпространението на акарите, коментира д-р Ангелова. Общините пръскат, обработват, но не е достатъчно предвид това,че времето е топло и влажно. Не позволява да се обработи допълнително, защото след всяка обработка трябва да има сух период, за да може да подейства, поясни директорът на здравната инспекция.

По думите й, когато годината е по-топла и с по-висока влажност, винаги има повече случаи на ухапани от кърлежи и, съответно, заболели от Лаймска болест. При такова време, освен че кърлежите се размножават, но и хората много повече посещават градини и паркове, което също допринася за разпространението на заболяването.

Лаймската болест е бактериално инфекциозно заболяване.

Причинява се от микроорганизъм Borrelia burgdorferi и се разпространява чрез ухапване от кърлеж. По-рядко е възможно заразяване през конюнктивата на очите (при отстраняване на кърлеж той може да бъде размачкан и секрети от него да попаднат в очите) или урина на заразени животни. Болният човек не е заразен за околните! Заболяването има сезонен характер – зачестява през лятото и есента, когато е периодът на активност на кърлежите.

Лаймската болест протича в няколко фази като причинява увреждане на кожата, ставите, сърцето и нервната система. Характерен за болестта е кожният обрив на мястото на ухапването като разширяващ се червен кръг.

Ако забележите кърлеж в кожата си се обърнете към лекар, който да го премахне.

Диагнозата “Лаймска болест” се поставя въз основа на:
• Данни за ухапване или възможност за ухапване от кърлеж, пребиваване в район, в който болестта е разпространена
• Клиничен преглед на лекар
• Клинико-лабораторни изследвания

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *