Водещи новини - дясно Общество

Приключи ремонтът на пътя Добрич-Варна, продължава за Кардам

Приключи ремонтът на пътя Добрич-Варна. Дейностите са приети от комисия и вече има разрешение за ползване, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Областно пътно управление Георги Стратиев.

По данни на Агенция пътна инфраструктура, с финансирането по оперативна програма „Региони в растеж“ е завършена рехабилитацията и реконструкцията на 15,5 км от пътя II-29 Варна – Добрич. Със евросредства се ремонтират близо 30 км от второкласния път, които са разделени в два участъка. Работата по първата отсечката вече има разрешение за ползване. Строителните дейности на останалите 14 км между Добрич и Кардам, продължава и се очаква да завършат през ноември.

Второкласният път II-29 Кардам-Добрич-Варна е най-кратката връзка между Румъния с курортите по българското Черноморие и е основна транспортна комуникация между Варна и Добрич.

По пътя Добрич-Варна са преасфалтирани два участъка. Първият започва след разклона за с. Любен Каравелово и завършва при отклонението за с. Новаково и с. Крумово.

Строително-монтажните работи са изпълнени от ДЗЗД „ПХ – ДОБРИЧ“, в което участват: „ХИДРОСТРОЙ“ АД и „ПЪТСТРОЙ БУРГАС“ ЕООД. Стойността на договора е 8 533 720,38 лв. с ДДС.

Вторият е в близост до разклона за с. Дебрене и е до отбивката за с. Стефаново. Трасето преминава през центъра на село Стожер в област Добрич.

Отсечките са с нова асфалтова настилка, маркировка и знаци. За доброто отводняване на пътя са изградени нови облицовани окопи и дренажна система. Със завършването на проекта се повишава безопасността на движение, осигурява се постоянна скорост на движение, с което значително се намалява времето за пътуване. Подобряват се връзките между населените места в региона и се увеличат възможностите за предоставяне на гражданите на качествени и конкурентни здравни, социални и образователни услуги. По-добрата инфраструктура е и предпоставка за увеличаване на инвестициите в региона и откриването на нови работни места. С основния ремонт на пътя Варна – Добрич се осигурява бърз транспортен достъп на жителите от с. Стожер, с. Стефан Караджа, гр. Генерал Тошево, с. Кардам и с. Йовково до ж. п. гара Варна, летище Варна, гр. Добрич и ГКПП Кардам на границата с Румъния, посочват от АПИ.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *