Водещи новини - дясно Добрич

В четири квартала в Добрич обновяват градската среда по проект „Мястото”

За втора година Добрич има шанса да преобрази градската си среда и да даде живот на  забравени места в цели четири квартала чрез проекта „Мястото”. Той се осъществява от сдружение „БГ Бъди Активен” с финансовата подкрепа на фондация „Кока Кола”.

На местно ниво проектът се изпълнява от сдружение „Еко Добруджа” /”Доброжънци”/ с партньор община град Добрич. Оттам съобщиха, че кварталите, където с участието на местната общност ще бъдат обновени пространства, са „Иглика”, „Дружба”, „Добротица” и „Балик”.

Вчера приключи и вторият етап по проекта, в който местните общности изградиха конкретна визия за всяко едно място и успяха да анализират положителните и отрицателните страни по местата, съответно и възможности и заплахи, съобщи Илияна Христова от сдружение „Еко Добруджа” /”Доброжънци”/.

Вече с изградена визия и от четирите квартала. След броени дни стартира и същинската работа на терен.

Общото финансиране по проекта за обновяване на кварталните пространства е 7 000 лева. От тях 4000 лева ще бъдат за кв. „Иглика”, където с участието си доброволците от квартала спечелиха организирания в рамките на проект „Мястото” конкурс.

Други 1500 лева ще са за кв. „Добротица”, а по 750 лева – за „Дружба” и „Балик”.

Част от пейките в кварталите ще бъдат изработени от палети, тъй като са по-евтини, а в работата по тях могат да се включат и младежи.

Организаторите призовават всички съкварталци и граждани на Добрич да се включат в Промяната.

Предвижда се обновените пространства да са завършени до 22 септември, когато ще е откриването.

Припомняме, че в първото издание на проекта беше облагородено игрището между 3 училища- „Ябълката_Място” и бе изградена  лятна сцена и автобус-библиотека с помощта на доброволци от „Черноморски център за развитие”  с партньори: ЧЕГ „Леонардо да Винчи” и община град Добрич. Към момента „Ябълката_Място” продължава да се преобразява, за да се превърне в мечтано място за гражданите.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.