Водещи новини - дясно Крими

Питат кмета на Балчик защо командировани полицаи са в хотела на Малджиев

Прокуратурата е изискала от Община Балчик да предостави документите за процедурите, въз основа на които служители на МВР, командировани за опазване на обществения ред на територията на общината, са настанени в хотел „Добруджа” в Кранево, съобщи за Про Нюз Добрич окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов.

Днес „Дневник” съобщи, че има потвърждение от МВР, че командированите полицаи действително нощуват в хотел “Добруджа” в с. Кранево. Той е собственост на Петър Малджиев – четвъртият обвиняем по делото, по което към наказателна отговорност бяха привлечени вече бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, бившият директор на Областната дирекция на МВР в Добрич Веселин Колев и директорът на Областна дирекция по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова. Малджиев е с мярка „подписка“ по две повдигнати прокурорски обвинения – закана за убийство и опит за принуда.

Пред Про Нюз Добрич Николов обясни, че изискал от Общината да бъде предоставена информация за решението на Общинския съвет за отпускане на средства за издръжката на командированите служители на МВР,  проведена ли е обществена поръчка, на какво основание за целта е избран хотел „Добруджа” в Кранево. Изискана е преписката във връзка с изпълнението на решението на Общинския съвет, тъй като изпълнението е възложено на кмета, каза още Николов. Поисканата информация е за последните три години, тъй като е имало аналогични решения на Общинския съвет.

Тази година Общински съвет Балчик е взел решение, с което дава съгласието си да се осигури финансова издръжка за нощувките, храненето и транспортните разходи на полицейски служители от други структури на МВР в страната, както и на румънски и германски полицаи, които да работят съвместно с български полицаи по превенцията и опазването на обществения ред на територията на град Балчик и курорта Албена през месеците юли и август 2018 г. Общинският съвет дава съгласието си за целта от бюджета на общината да се заделят 60 000 лева, като средствата да бъдат отпуснати за сметка на заложения резерв за 2018 г. Със същото решение, ОбС задължава кмета на Общината да предприеме последващи действия за изпълнението му.

Ако документацията не бъде предадена на прокуратурата, тя ще бъде иззета с полиция, заяви Николов.

***

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на Петър Малджиев за две престъпления – закана с убийство и опит за принуда.

Петър Малджиев е четвъртият обвиняем по делото, по което вече бяха привлечени към наказателна отговорност бившият депутат от ПП ГЕРБ Живко Мартинов, бившият директор на ОДМВР – Добрич – Веселин Колев и Розалина Брайкова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Добрич.

В хода на разследването до настоящия момент е установено, че Малджиев е близък приятел на двамата. Собственик е на два хотела в курортно селище Кранево, казино в Добрич и други търговски обекти. Назад във времето е бил шеф на “Аполо и Болкан” и е бил свързан с бившите силови групировки.

През месец ноември 2017 г., във връзка с започналото наказателно производство срещу Живко Мартинов, Малджиев се заканил с убийство на двама от свидетелите по делото, а спрямо трети се опитал да упражни принуда, като го заплашил със саморазправа, за да го мотивира да оттегли вече депозирани показания срещу Мартинов и Колев.

Ако бъде признат за виновен, Малджиев може да получи наказание до 6 години лишаване от свобода за всяко едно от трите от престъпления.

Спрямо Малджиев е взета мярка за неотклонение „подписка” По същото производство към наказателна отговорност бе привлечен Живко Мартинов, като му бяха повдигнати общо шест обвинения. Сред тях са две обвинения за изнудване, обвинение за закана с убийство, обвинение за лично укривателство, принуда и престъпление срещу реда на управление. Определена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5 000 лв.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *