Спорт

Карате като начин на живот – практически семинар по самозащита в Добрич

Двата добрички карате клуба “Вълк” и “Нуките”, с подкрепата на СК “Никон” София, проведоха първия семинар по карате самозащита в спортната зала на бившето училище “Дора Габе”.

Демонстрации на видовете техники и удари показа сенсей Стоян Димов – треньор на клуб “Вълк”, заедно с Тодор Тодоров – инструктор в клуб “Нуките”. На татамито (специално подово покритие) в залата, облечени в тренировъчни кимона, участие взеха членовете на двата спортни добрички карате клуба, както и жители на града, изявили желание да научат повече за видовете бойни техники при самоотбрана. Сред присъстващите, като зрител, Про Нюз Добрич видя и един от специалните гости – председателя на Общинския съвет Иво Пенчев.

За младите възпитаниците на двата клуба беше особено впечатляващо да опитат да приложат някои съвсем нови за тях бойни техники и удари, представени от сенсей Димов, като удачни в случаи на неизбежна самоотбрана (напр. на улицата).

В края на семинара, специално за всички присъстващи, младите каратеки от “Вълк” и “Нуките” демонстрираха част от наученото по време на тренировките в клубовете си.

Три карате клуба са домакини на пилотен за Добрич Практически семинар по самозащита

“По време на днешния семинар показахме част от всички онова, което представлява стилът Джу Джицу, плюс елементи от общото карате наречено Джуцу – първообраз на стила карате (древни бойни карате техники без оръжие)”, сподели сенсей Стоян Димов, който бе водещ на демонстрационния семинар.

Подчерта, че макар да е избрал да изгражда себе си в стила Шотокан, то той възприема каратето като единородно, тъй като съществуват много стилове, но философията и техниката на всички имат един корен. “На това всъщност залагам и по време на нашите тренировки в клуба – възпитаване в децата на уважение, отговорност, както и чрез дисциплината в нашия спорт да ги откъсна частично от масовото т.н. висене или сърфиране в интернет. С игрите на смарт устройствата си, отиват в една друга “реалност”, а тук в залата се научават как да се изграждат -някои като шампиони с купи и медали, а други за да постигат собствено самоусъвършенстване – физическо и духовно”, добави Димов.

“Днешната идея беше да покажем на всички едно малко по-различно вникване в разбирането за самото карате чрез изучаване на различни техники, захвати, ключове и прилагане на самоконтрол”, сподели Тодор Тодоров. “Набелязаните днес неща са абсолютно забранени в нашия стил карате, но за децата е нужно да го знаят с цел тяхното правилно по-нататъшно израстване и формиране в живота. Другият важен момент в днешния семинар беше – да покажем на децата, а и на присъстващите гости в залата, общото при двата стила карате, които тренираме в двата спортни клуба, както и някои от недотам съществените разлики”, добави треньорът.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *