Водещи новини Каварна Общество

Добричлия засне вълнуващия спектакъл на Луната и Марс от нос Калиакра

Уникални снимки на Кървавата Луна и Великото противостоене на Марс снощи ни предостави Калоян Караиванов от Добрич. Заедно с приятели, той е заснел явлението от нос Калиакра.

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, снощи можеше да се наблюдават Кървава Луна и най-дългото лунно затъмнение за века. Лунното затъмнение започна около 20.15 часа и продължи до около 2.30 часа след полунощ. Луната бе в червеникав цвят, откъдето идва и името Кървава луна. Другото явление миналата нощ бе свързано с подреждането на Слънцето, Земята и Марс в една линия, а конфигурацията се нарича опозиция или противостоене. Тогава Марс е най-близо до нашата планета, вижда се цяла нощ и има най-голям блясък, поради близостта.

”На събитието имаше доста хора, тъй като от там се вижда най-ясно небето и светлините на града не го замърсяват. Преживяването беше страхотно. Времето беше невероятно с лек топъл бриз”, сподели фотографът.

Да запечатат уникалното явление на нос Калиакра миналата нощ е имало и много чуждестранни туристи, чувала се предимно немска реч. Малко преди да изгрее Луната булка и младоженец пък си направили фотосесия с професионален екип от фотографи.

Калоян благодари на приятелите си, с които са съпреживели заедно уникалното събитие. На една от снимките той е успял да запечата Луната, Марс и Млечния път.

Обяснява, че да се заснеме Кървавата луна е фотографско предизвикателство, тъй като е в сянката на Земята. Светлината й е много слаба, което позволява да се експонира и самото небе. А, то е уникално. Точно по това време на Млечния път на нос Калиакра”, споделя Калоян Караиванов.

За него фотографията е хоби, но резултатът е професионален. Сподели, че е успял да направи уникалните снимки с огледално рефлексен пълносензорен фотоапарат.

Снимки: Калоян Караиванов

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *