Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Жалба в Инспекцията по труда подават строителите, разбивали изолацията

Жалба в Инспекцията по труда подават строителните работници, които в петък разрушиха част от изолацията на блока, който санирали в квартал "Балик". Това съобщи за Про Нюз Добрич бригадирът им Северин Атанасов, който ни потърси, за да сподели тяхната гледна точка. Припомняме, че около 17 часа на 20 юли е възникнал скандал между строителната бригада на Северин и техническите ръководители на обекта – Диян Добрев и Петя Калинова на обекта, за който договор за изпълнение има „Евиданс Инженеринг” ООД, София. Спорът бил за пари. Според Калинова, бригадирът настоявал да им се плати всичко, независимо, че не са свършили договорената работа. Тя дори показа три столеввови банкноти, които Северин скъсал и хвърлил. Твърди, че за 14 дни бригадата, в която са били четирима работници, е получила над 7 хиляди лева.

Строители съсипаха с чукове изолация на саниран от тях блок в Добрич (снимки)

Атанасов обясни, че от месец на обекта работили осем души - Северин Атанасов, Селвин Демиров, Рикшет Осман, Бейхан Якуб, Сизгин Ниязи, Франческо Марков, Румен Атанасов и Джинсер Юсуф. Един от тях бил от Добрич, друг от Балчик, а останалите - от село Соколово. Проверка показала, че поне на четирима от бригадата не са плащани осигуровки. Имат съмнения и дали имат трудови договори."От две седмици искат да видя договори, но не ми ги дадоха", обяснява бригадирът. От поминалата седмица имали да получават 1200 лева, а от предходната - около 2600 лева. Така общо имали да вземат 3800 лева. "Петя ми каза, че от фирмата от София са им изпратили малко пари и поиска да ми плати само част от сумата. Даде ми 500 лева. Казах й, че толкова пари за 8 души за нищо не стигат. Обясни, че толкова пари са й отпуснати. След това хвърлих парите на масата. Не съм ги късал, както твърдят. Заплаших, че, ако не ми платят, че счупя изолацията на фасадата. "Каза ми: прави, каквото искаш, ще извикам полиция", продължава с разказа си Северин.

Строителите накъсали столевките и разбили изолацията на блока в Добрич

"Направихме целия блок. Трябваше, когато стигнем до 80 % от работата, да напуснем. Защото зная, че стигнат ли се 100% фирмите не плащат", споделя той. "Всички в блока ме познават и знаят за какво става въпрос", допълва той. За ситуацията той ще сезира Инспекцията по труда. Вече е разговарял с Главна инспекция по труда в София, които са се ангажирали да проверят казуса.  
c