Водещи новини - дясно Добричка Образование

Детската градина в Ст. Караджа да се премести в училището, настояват съветници

Детската градина в Стефан Караджа да бъде преместена в сградата на закритото училище в селото настояха съветници  по време на днешното заседание на местния парламент в Община Добричка.

Въпреки че кметът инж. Тошко Петков оттегли предложението си за пренасочването на 50 000 лева, предвидени за преместването на детската градина, към ремонт на улици в селата Житница и Царевец, то предизвика най-разгорещени спорове в залата.

„Стефан Караджа е от малкото села, където има млади хора. Ако затворим детската градина и те ще напуснат селото. Не може да си позволим да отлагаме въпроса за преместването на детската градина за догодина”, заяви общинският съветник Димитър Чернев. Той призова кмета за изпълни обещанието си и до новата учебна година преместването да стане факт.

Освен това, според него, определянето на улиците за асфалтиране е направено по неясни критерии, тъй като има села с много по-належащи нужди.

Колегата му Пламен Станчев  два пъти е посетил детската градина. Обясни, че сградата й е кирпичена и е строена през румънско.

„Не зная какъв ремонт на кирпичена сграда може да се направи, тъй като стените са напукани. В едно и също помещение децата спят, играят и се хранят. Стените зад креватчетата на децата са мухлясали. Грехота е в 21 век деца да се гледат при такива условия. Целта на всяко  управление е да се грижи за децата и възрастните хора. Проблемът не е от една година или един мандат. Нямало ли е начин през всички тези години да се осигурят по-добри условия за  децата там”, попита Пламен Станчев. По думите му, администрацията има дългогодишна вина за състоянието на тази детска градина.

Обясни, че са дадени над 100 000 лева за саниране на сградата на училището, за подмяна на дограмата, а сега то стои празно. „След като имаме такава сграда, колкото и да струва преустройството, за децата пари не трябва да се жалят”, заяви Станчев. Той настоя до края на годината да се извърши проектиране и сумата от 50 000 лева да се използва за това.

Държа тези пари да останат по предназначението, за което са гласувани, каза Пламен Станчев.

Д-р Ердинч Хаджиев даде пример с други общини, където има закрити училища. Там детските градини и кметствата се местят в техните сгради, които са по-нови.

Кметът на с. Царевец  Маргарита Стоянова заяви, че трябва да се мисли за децата и затова е съгласна парите да се използват за по-добри условия за децата.

По думите на кмета Тошко Петков преместването на детската градина в училището ще струва 200-250 хиляди лева.  Димитър Чернев контрира, че 250 хиляди е струвало строителството на нова детска градина в с. Алцек.

Кметът увери, че до началото на новата учебна година ще се вложат минимални средства и по стопански начин ще се ремонтират най-належащите нужди, за да не се допусне затварянето на детската градина от здравните инспектори.

По повод слуховете, че има апетити към сградата на училището, кметът заяви, че нищо не се продава, без решението на общинския съвет.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *