Водещи новини - дясно Генерал Тошево Общество Регионални - начална

След повече от 40 години в Росица отново имат храм

Параклисът „Успение на преподобния Йоан Рилски Чудотворец” в село Росица вече зае отреденото му място, след като пропътува 800 километра. Изграден е в Солун, Гърция, и доставен от 800 километра дотук с благословията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Размерите му са 6 на 5,10 метра, съобщи кметът на селото Димитрина Стоянова.

След освещаването му в него ще могат да се извършват кръщенета, венчавки, помени.

Председател на църковното настоятелство е отец Тодор.

„Благодаря, че успя да осигури по-голямата част от средствата за изграждането на параклиса. Благодаря и на отец Петър, който направи връзката с фирмата в Гърция. За мен той е Човек с главно „Ч”. Даде всичко от себе си, за да се случи параклисът на Росица, макар да няма пряк ангажимент към нашето село, сподели кметът.

Сумата за изграждането на храма възлиза на около 30 000 лева, осигурени от община Генерал Тошево, Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет и дарители на Църковното настоятелство в с. Красен, от рентите за църковната земя, която е около 100 декара, от дарители.

Кметът отправи благодарности и към общинските съветници Стилиян Стоянов, Коста Костов, както и на арендатора Недялко Славов. Обещали са да осигурят 3500-4000 лева – за благоустрояване на района около параклиса.

Отец Петър се е ангажирал да се осигурят тапети с икони, за да бъде завършената вътрешната част на параклиса.

Хората в селото са много вярващи и са много благодарни за това, че вече имат храм. Чакат го вече повече от 40 години. От 1975 година жителите на Росица мечтаят да има къде да запалят свещ и да се помолят, сподели Димитрина Стоянова.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *