Водещи новини Здраве

Чумата по свинете вече е опасно близо до област Добрич

При чумата по свинете няма да има евтаназиране на животни, защото те умират много бързо, съобщи пред журналисти днес в Добрич министърът на земеделието Румен Порожанов. Той участва в заседанието на областния координационен щаб в Добрич, на чиято цел бе да се координират действията на всички наши държавни органи по места.

Над 400 са огнищатата в съседна Румъния и те се увеличават всеки ден. „Толкова са близо, че вече няма никакво значение на колко километра са от границата”, коментира директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев.

Министърът съобщи, че по 133-километровата сухопътна граница между България и Румъния до 10 дни трябва да бъде изградена оградата. Затова стартира изграждането с бодлива тел в четири реда, като коловете ще са през 2,5 м. На местата, където са пътеките на животните, където има движение на диви свине, оградата ще е подсилена с т.нар. мрежа “бруно”, ползвана и по южната ни граница.

В областта изграждането на оградата ще стартира от Кардам, тъй като в района на Генералтошево има два немалки свинекомплекса, които са в гранична зона. После оградата ще се разширява настрани.

Министърът обясни, че са се отказали от идеята да се поставя електропастир, тъй като съоръжение не е надеждно, а по него ще трябва да протича ток, което е опасно за деца.

Покупката и изграждането на телената ограда ще се възложи от трите регионални дирекции по горите. Бодливата тел струва 15 ст. на линеен метър. В поръчки до 30 000 лева тези три предприятия ще могат да закупят този материал. Надявам се, че с икономични средства ще можем да изградим оградата. Тук не говорим за милиони, както по южната граница, а между 200 и 300 хиляди лева, включително и с поставянето на мрежата “бруно”.

Изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев обясни, че болестта е изключително заразна и се разпространява много бързо. Правят се препоръки към стопаните в 10-километровите зони около големите ферми да усвоят животните за домашно ползване. По-думите му най- ефективните мерки в превенцията са контролът върху вносът на храни и намаляване на популацията на дивите свине. На брифинга присъстваха още директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков, директорът на Агенцията по горите Григор Гогов и гл. секретар на МВР – гл. комисар Младен Маринов

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *