Водещи новини - дясно Генерал Тошево Общество Регионални - начална

На Празник на хляба канят в село Спасово

Празникът на хляба, житото и Добруджа тази година ще се състои на 27 юли, петък, от 18.30 часа на площада пред читалището в с. Спасово, съобщават от общинската администрация.

Събитието отново ще събере и представи на едно място традициите на добруджанци в приготвянето на насъщния на фона на богата фолклорна програма. Празникът е традиционен и се провежда след края на жътвата, за да покаже богатството на най-плодородния чернозем в България.

По традиция, тържеството  в голямото добруджанско село събира стотици жители и гости.

Село Спасово се намира на 26 км отстояние от общинския център Генерал Тошево и на 5 км от българо-румънската граница. В днешно време селото е едно от най – големите в генералтошевска община. Населението му надхвърля 1000 души, като е представено както от етнически българи, така и от турци, роми, татари. В селото работят здравна служба, училище, детска градина и поща. Има 10 магазина, а земята на жителите се обработва от четирима крупни арендатори, сред които се отличава името на Димитър Катранджиев – два пъти обявяван за фермер на България и Добруджа. Селото може да се похвали с активен пенсионерски клуб, който взима участия на местни и национални събори. Също така активна дейност развива и самодейният състав към НЧ „Отец Паисий – 1897”. Както в повечето добруджански села, така и тук, все още са съхранени традиционните обичаи.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *