Водещи новини - дясно Общество

Строителите накъсали столевките и разбили изолацията на блока в Добрич

Изплатено е всичко изработено от бригадата строители, които в петък разрушиха с чукове и тесли термоизолацията на блок 31 в кв. „Балик“ в Добрич, който санирали.

Това заявиха пред Про Нюз Добрич техническите ръководители на обекта – Диян Добрев и Петя Калинова. Санирането на блока се извършва от „Евиданс Инженеринг” ООД, която има договор с Община Добрич.

Както Про Нюз Добрич съобщи, в края на работния ден в петък трима строителни работници са унищожили с чукове и тесли стиропорната термоизолация на два от входовете на блок 31 в квартал „Балик” в Добрич. Щети има основно по терасите на 3, 4 и 5 етаж на А и Б вход на блока.

Повиканите на място полицаи прекратили вандалство и прибрали строителните работници.

Справката в счетоводните книжа показва, че за 14 работни дни бригадата е получила общо 7419 лева, като двама от тях започнали работа на 26 юни, а другите двама – в началото на юли.

Бригадата от Соколово, ръководена от Северин Асенов, вече била работила на обекта. Наложило се обаче да бъде освободена, тъй като нямало работа за два екипа, обясни Калинова. След време останали без работа и помолили отново да ги вземат. Дори Северин обяснявал, че на другия обект изкарал 12 000 лева, но не му ги платили. Казал, че затова е решил да се върне при „Евиданс Инженеринг” ООД, защото се плаща редовно.

Плащано им е на седмици – всеки петък за свършената през петте работни дни работа.

Селвин и Северин започнали на 26 юни, Рикшан – на 2 юли, а Джансер – на следващия ден – 3 юли.

Справка показва, че първата сума, която са получили на 29 юни е 1485 лева. Следващото плащане е на 3 юли – 494 лв., на 6 юли – 2075 лева, на 13 юли – 3375 лева. Срещу тези суми бригадирът Северин се е подписал.

Така за 14 работни дни получили общо 7419 лева. Останали да му се платят 340 лева за скеле. Сумата, която първоначално била договорена, била 560 лева, но тъй като издигнали скелето само на четири реда, парите били редуцирани до 340 лева.

„Когато през седмицата не са свършили работата, която е трябвало, аз им задържам парите. Когато в началото на следващата седмица приключат, веднага им се дават“, обясни Калинова. Така, неотдавна им задържала 300 лева, тъй като не завършили навреме покрива. „Три пъти с колегата ги връщахме. Те три дни ни разиграваха и все ни казваха „Покривът е готов, дайте ни парите“. Така, вместо да си получат парите в петък, ги получиха следващата сряда, след като си свършиха работата“, обясни Петя Калинова. На този принцип се работи и с другите бригади. Фирмата работи по три обекта по програмата за саниране в Добрич. Днес на блок 31 в кв. „Балик“ бяха строители от друг обект, които потвърдиха, че това е механизмът на работа, но винаги са си получавали парите.

Бригадата на Северин обаче редовно настоявала да им се плаща авансово. „Като платиш авансово, няма никаква гаранция, че в понеделник ще дойде на работа“, обяснява един от техническите ръководители.

В петък, 20 юли, бригадата настояла да им се плати „обръщане“ на дограма, където дори старата дограма не е свалена, коментира Калинова. Освен това, тя показа как на места са слагали по-тънки стиропорни плоскости и вата, което категорично не се допуска. Имали са и други забележки към работата им.

Въз основа на направените констатации, техническите ръководители изчислили сумата, която трябва да се платят. Когато дали парите на Северин, той накъсал част от столевките и ги хвърлил върху тях.

 

„Северин Атанасов излезе оттук бесен и заяви „Аз отивам да разруша фасадата“. С колегата събрахме парите и аз хукнах след него. Имаше възможност да се кача с тях на платформата, но се притесних да не ме блъснат и да се случи нещо по-лошо“, сподели Петя Калинова. Тя е категорична, че фирмата ще си търси правата по съдебен път.

Успяла е да направи снимки, докато тримата от бригадата млатят стиропорната изолация.

Днес общите работници от другите два обекта работиха, за да изрежат начупеното. Утре ще залепят това, което трябва да се възстанови.

От „Евиданс Инженеринг” ООД увериха, че няма проблеми с плащанията към тях от Общината, както за бл. 31 в кв. „Балик“, така и за другите обекти в града.

 

Follow Me:

Related Posts

  1. severin says:

    as1m severin koito svalix izolaciyata v blok 31 balik v dobric covek ne moje da svali izolacia ako vsicko mue nared nemi platixa tiya koito iskat da stanat bogati nemi osigoriha rorata rabotesti v 30 metra visoko i imax da polucavam 3708 leva no negi vzex za6toto mi kazaxa ce nyama prevod tazi sedmica ot sofia samo moga da vzema avansovo 500 leva i as gi vzex igi isxvirlix na poda no negi skisax kakto pise tuk i posle pocnax da cupya fasadata eto vi tel 0897418727 za vriska s men
    mojenici golemi zatova balgariya nyama opraviya

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *