Водещи новини - дясно Общество Шабла

Паднала в морето машина спряла строителството на естакадата при нос Шабла

Строителството на естакадата при нос Шабла е спряно поради възникнали форсмажорни обстоятелства – падането на сондажната машина в морето поради силна буря и високо вълнение на морето.

Това съобщиха за Про Нюз Добрич от „Строително Предприемачески Холдинг“, която е водещ партньор в ДЗЗД „ Консорциум Морска естакада Шабла“, избран за изпълнител на обекта, в отговор на отправено запитване.

„Налице е сключен договор за инженеринг (проектиране и изграждане) на Морска естакада с островна площадка при нос Шабла между Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и ДЗЗД „ Консорциум Морска естакада Шабла“.

Пристанищното съоръжение, което изграждаме, съставлява Морска естакада с островна площадка, която навлиза до 414 м. в Черно море и определя морската граница на държавата. Това съоръжение следва да замени старата естакада, строена през 60-те години на ХХ в., и почти унищожена от действието на морските вълни. Изгражданата от нас Морска естакада ще завърши с издигната на 8,5 метра над морското равнище островна площадка. Към момента са изградени повече от 305 метра от инфраструктурното съоръжение. Обектът се изпълнява в срок и, съгласно актуалния работен график следва да бъде завършен до 04.02.2019 г. Срокът за изпълнение спира в случай на неблагоприятни климатичните условия и при възникване на непредвидено или непреодолимо събитие от извънреден характер, признато за непреодолима сила.

Съгласно технологията на изпълнение на обекта е допустимо извършването на съответните подводни дейности само при  вълнение на морето до 2 бала и съобразяване на останалите изисквания и условия на Наредбата за извършване на водолазна и друга подводна дейност.

В момента изпълнението на строителни дейности на обекта е спряно поради възникналите форсмажорни обстоятелства, а именно падането на сондажната машина в морето поради силната буря и високо вълнение на морето. Предприети са всички необходими действия по изваждането на машината и последващия й ремонт или при нужда замяна с друга с цел продължаване на строителството и завършване на обекта в договорения срок“, увериха от компанията.

Припомняме, че морската естакада при нос Шабла дълги години беше оставена на морските стихии и бури и разрушена почти напълно. Възстановяването й започна през април 2015 година. Стойността на договора е 6 186 353 лв.

Съоръжението е дълго 414 м и широко 6 м. Островната площадка е с размери 24/18 м и ще бъде на 8,5 м над морското ниво.

Първоначалните прогнози бяха проектът да завърши до 10 месеца. Той включва разрушаване на съществуващата естакада и на нейно място изграждане на нова, като се запазят габаритите на съоръжението. Новото съоръжение се изгражда от двойка тръбни пилоти през 12 м.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *