Каварна

В Каварна отдадоха почит на загиналите по време на Каварненското въстание

Годишнината от Каварненското въстание изведе жителите на града, да отдадат почит на загиналите по време на паметните събития от 1877 г. Пред паметника на водача на въстанието – Андрей Василев (Амира), на площад “Защитата на Каварна“, кметският екип и жители сведоха глави по повод 141 години от въстанието, съобщиха от пресслужбата на Община Каварна.

С цветя и венци, своите почести изказаха и Общински съвет-Каварна, Исторически музей, Народно читалище „Съгласие-1980“, жители и гости на града.

Андрей Василев е известен като предводител на самозащитата на Каварна от нередовна турска войска и башибозушки орди, които разрушават и опожаряват града през лятото на 1877 година. Трагичните събития влизат в  историята с името Каварненско въстание, припомнят от Общината.

След освобождението на Каварна, Андрей Василев оглавява доброволческа конна чета от 80 добруджанци, която действа в тила на турската войска. Като редовен разузнавателен ескадрон под руско командване, четниците взривяват железопътната линия между Варна и Шумен. Конният отряд пленява керван от 75 коли, охранявани от башибозук. При разпита им се установява, че 25 от пленниците са участвали в каварненските кланета.

Водачът на Каварненското въстание – Амира, почива на 12 април 1934 г., доживявавайки до 103-годишна възраст.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *