Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Премиерно гостуване на "Усещане за любов" за "Двореца" в Балчик

Тази вечер от 20:00 ч. на сцената в "Каменна зала" на "Двореца" в Балчик, Бойка Велкова и Ивайло Захариев ще представят спектакъла “Усещане за любов”.

Представлението е със свободен вход.

Актрисата Бойка Велкова участва като режисьор и играе главната роля в "Усещане за любов" - първия по рода си за България музикално-поетичен спектакъл. В залата, зрителите ще съпреживеят едни от най-емблематичните творби на световната любовна лирика, драматургия, изобразително изкуство и музика – Шекспир, Тенеси Уилямс, Реноар, Гогол, Петрарка, Робърт Бърнс, Микеланджело, Бокачо, Емили Дикинсън, Пикасо, Рилке, Верди, Лорка, Шопен и много други.

Сценария е отново дело на Бойка Велкова:

“Прочетох много стихове, изследвах любовта в различните ѝ варианти. Всяко стихотворение или драматургичен текст има своя история. Аз съм избрала точно такива стихове, за да може да има повече театър. Картините пък много добре подпомагат и доразвиват историята и я правят неповторима. Когато си заобиколен от най-големите шедьоври в изкуствата, наистина е празник. По-интересно беше не само да се направи сценарият, но да открием, че в любовта има едно златно правило – ако тя е самомотивираща се и се обновява, тя е автентична, ако се основава единствено на страст, се оказва, че не същестува. Освен това се разбира, че тя не е задължение, а доброволен акт, в който човек не може само да иска да притежава и в замяна да бъде обичан, а да не очаква, а просто да дава”, сподели актрисата в предаването “12+3”.

“В чистия си вид любовта намира проявление единствено в ума на твореца. И дори там тя се влива в пъстротата на човешката природа и ражда палитра от страсти и дела, обрисувани от най-великите автори на всички времена. Завист и ревност, болка и страх, гняв и жажда за мъст бушуват в музика, стихове, картини. А истинското усещане за любов все пак побеждава когато болката израсне до дълготърпение, себеотдаването донесе радост и красотата на надеждата роди безсмъртие”.

Режисьор: Бойка Велкова Музика и музикална среда: Теодосий Спасов Хореография: Татяна Соколова Визуална среда: Яна Дворецка
c