Генерал Тошево Общество Регионални - начална Шабла

Опъват телена ограда по границата с Румъния срещу чумата по свинете

Започна разчистване на терени по сухопътната граница между България и Румъния. Спешно ще бъде изградена ограда, която да предпазва от преминаването на диви свине, които биха могли да пренесат заразата от африканска чума, съобщи nova.bg.

В северната ни съседка има над 200 огнища на заболяването, някои от които само на 60 километра от границата.

Най-застрашени са областите на Добрич, Силистра и Русе. Затова по сухопътната част на границата в разстояние от 130 километра между Добрич и Силистра от следващата седмица започва поставянето на телена ограда и на т.н. електронни пастири.

На граничните пунктове при Добрич, Силистра и тук на Дунав мост в Русе се извършва дезинфекция на влизащите в страната автомобили.

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, конфискуват се хранителни продукти с животински произход.На ГКПП Дуранкулак и Кардам  има хладилник, където те се прибират, а табели разясняват на пътниците за опасността от пренасяне на болестта. Направена и разяснителна кампания сред ловците, обяснено им е как да вземат проби от отстреляните диви свине. Африканската чума не е опасна за хората, това е заболяване с икономически последици и ако стигне до територията на нашата страна, щетите за свиневъдите ще се изчисляват в милиони.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *