Бизнес Водещи новини

Добруджа е най-големият производител на лавандула в света

Добруджа е лидер не само в национален, но и в световен мащаб, както по отношение на отглежданите лавандулови насаждения, така и в производството на лавандулово масло, коментира пред Про Нюз Добрич – Нина Гиргинова – председател на организационния комитет на националния фестивал на лавандулата

Г-жо Гиргинова, как стои Добруджа на лавандуловия пазар, не само в България, но и в световен мащаб?

От 2012 година България е производител №1 и износител №1 на лавандулово масло. У нас има най-много площи с лавандулови насаждения. Добруджа е безпрецедентен първенец в този смисъл, защото, благодарение на необятната и плодородна земя, с която добруджанци са дарени от природата, има възможност за огромни масиви от лавандула. Всяка година лавандуловите насаждения се увеличават – и в Тракия, и в Добруджа, като тук те са в много по-голям мащаб. Качеството на лавандулата и маслото от нея е изключително добро. Сред сортовете, които се развиват, са българският традиционен сорт Севтополис, както и френски сортове,  както и хибридни сортове.

Добруджанци експериментират и в крайна сметка се оказва, че те правят едно изключително модерно и много продуктивно земеделие. Половината от лавандуловите насаждения са био сертифицирани, което още повече покачва репутацията на българските земеделци. Първо, че отглеждат разнообразни сортове лавандула. Получават много висок добив на масло от лавандула. Но, и много голям е вече процентът на сертифицираните биомасла, които ние предлагаме на световния пазар.

Може ли да се каже, че всъщност Добруджа е лидерът на световния лавандулов пазар?

Да, безспорно е така. Добруджа е лидер не само в национален, но и в световен мащаб, както по отношение на отглежданите лавандулови насаждения, така и в производството на лавандулово масло. Очаровани сме от ентусиазма на добруджанските земеделци – от хъса, с който работят, от смелостта да инвестират – в насаждения, в техника, в модерно земеделие, да експериментират с нови сортове, да внедряват нов, модерен и много по-продуктивен начин на обработване на лавандуловите насаждения.

Кои са потребителите на българското лавандулово масло?

За поредна година България ще бъде лидер в предлагането на лавандулово масло на международните пазари. Традиционни наши потребители, на първо място, са Франция, Германия, САЩ, Япония, Близкият Изток.

Основните потребители са големите фармацевтични и козметични гиганти в световен мащаб, които работят с нашето лавандулово, а и розово масло. Нивото на предлагане е много високо и отзивите за нашите етерични масла са изключително положителни.

С какво се характеризира тазгодишната реколта?

Характеризира се с по-ниски добиви, но с по-високи цени. Първоначално времето беше прекрасно  – през април, май, до средата на юни. Температурите бяха по-високи за сезона. Изведнъж, дойде дъждовно време, което повлия на всички насаждения, не само на лавандулата. Прогнозите са за по-нисък добив, а цените варират от миналогодишните до такива с по-високи завишения, предвид, че колкото по-малко е предлагането, толкова по-голямо е търсенето. При всички случаи, насажденията, с които България разполага – и в Тракия, и в Добруджа, ще задоволят търсенето на лавандулово масло и тази година.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *