Бизнес Водещи новини - дясно

С по-високи цени започна изкупуването на маслото от лавандула в област Добрич

Добивите от лавандула в област Добрич тази година са по-ниски от миналогодишните, както и добитото масло, но пък изкупните цени на продукцията са по-високи, коментираха пред Про Нюз Добрич земеделски производители.

До момента в областта е прибрана реколтата от 34 559 декара от общо 39 640 декара. Производството е 18235 тона.

Полученият среден добив е 528 кг от декар, при 608 кг/дка през миналата стопанска година. Най-високи добиви получават земеделските стопани в общините Генерал Тошево и Каварна- 600 кг, а най-слаба е реколтата на фермерите от Балчик – 345 килограма от декар.

По време на кампанията за лавандула дестилериите в област Добрич работиха денонощно. Специалисти коментират, че падналите валежи от дъжд са намалили маслеността на лавандулата. Така тази година поне 30-40 процента по-малко ще е произведеното масло от декар, в сравнение с миналата година. Средно се получават по 8-9 кг от декар с етерично-маслената култура.

В същото време обаче изкупната цена на маслото от лавандула е по-висока от миналогодишната. През 2017 г. то е изкупувано на цени от 145-150 лева за кг, а тази година цените в началото на кампанията са 190-195, с тенденция дори към 200 лева за килограм.

Тази година земеделските стопани в областта отново увеличиха площите с етерично-маслената култура. Те са с над 60 на сто повече в сравнение с миналата стопанска година, когато бяха 24 658 декара. Сега производителите прибират реколта от 39 640 декара. В Добрич е и най-голямата дестилерия за етерично-маслени култури. Има изградени още няколко, както в областния град, така и в областта.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *