Водещи новини - дясно Крими

Утре обявяват присъдата на бившия шеф на ОД “Земеделие” в Добрич

Присъдата по наказателното дело срещу бившия директор на областна дирекция „Земеделие“ – Добрич Стилиян Митев, обвинен в престъпление по служба, ще бъде обявена утре – 20 юли, в 9.50 часа, в публично съдебно заседание на Окръжен съд – Добрич, съобщиха от пресцентъра му.

Процесът преминава по реда на съкратеното съдебно следствие, без разпит на всички свидетели и вещите лица, изготвили експертни заключения в досъдебното производство.

Обвинението срещу бившия директор на Областна служба „Земеделие“ е повдигнато от Специализирано звено “Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура. Според обвинителния акт, в периода от 13 ноември 2009г. до 3 септември 2013г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, подсъдимият не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за две търговски дружества, като от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици. Прокуратурата твърди, че в посочения период подсъдимият е проявил бездействие, като с това е позволил неправомерно ползване на имот от държавния поземлен фонд, с площ 14.992 дка, намиращ се в землището на село Кранево, от което е могло да се стигне до неговото замърсяване и увреждане. В обвинителния акт се посочва, че Митев не е предприел действия, с които да инициира премахването на съществуващи в поземления имот строежи, както и на преместваеми обекти – бунгала, фургони и метални конструкции, поради липсата на строително разрешение или поради изтекъл временен статут на тяхното съществуване. Твърди се още, че подсъдимият не е упражнил контрол върху дейността на назначените с негови заповеди комисии за извършване на проверки на земите от държавния поземлен фонд и допуснал изготвените констативни протоколи за състоянието и ползването на посочения имот да не отговорят по съдържание на действителното положение. По този начин протоколите не можели да послужат като основание за започване на административно производство срещу неправомерните ползватели.

Според прокуратурата подсъдимият не е изпълнил задълженията си с цел да набави облага от неправомерното ползване на имота за  концесионера на плаж „Кранево – север“ – „Макситур Бряг на изгрева“АД – Варна и на дружество „Митев“ЕООД – Добрич, собственост на неговия баща, което от ноември 2007г. до ноември 2013г., стопанисвало плажната ивица, като подизпълнител, съгласно сключен с концесионера договор.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *