Балчик Култура

Бойка Велкова гостува с “Усещане за любов” в “Двореца”

Бойка Велкова и Ивайло Захариев ще представят спектакъла “Усещане за любов”, на 22 юли в “Каменна зала”, информираха от Културен център “Двореца”.

Актрисата Бойка Велкова режисира и играе в първия по рода си за България музикално-поетичен спектакъл – “Усещане за любов”. В залата, зрителите ще съпреживеят едни от най-емблематичните творби на световната любовна лирика, драматургия, изобразително изкуство и музика – Шекспир, Тенеси Уилямс, Реноар, Гогол, Петрарка, Робърт Бърнс, Микеланджело, Бокачо, Емили Дикинсън, Пикасо, Рилке, Верди, Лорка, Шопен и много други.

Сценария е сътворен отново от Бойка Велкова:

“Прочетох много стихове, изследвах любовта в различните ѝ варианти. Всяко стихотворение или драматургичен текст има своя история. Аз съм избрала точно такива стихове, за да може да има повече театър. Картините пък много добре подпомагат и доразвиват историята и я правят неповторима. Когато си заобиколен от най-големите шедьоври в изкуствата, наистина е празник. По-интересно беше не само да се направи сценарият, но да открием, че в любовта има едно златно правило – ако тя е самомотивираща се и се обновява, тя е автентична, ако се основава единствено на страст, се оказва, че не същестува. Освен това се разбира, че тя не е задължение, а доброволен акт, в който човек не може само да иска да притежава и в замяна да бъде обичан, а да не очаква, а просто да дава”, сподели актрисата в предаването “12+3”. 

“В чистия си вид любовта намира проявление единствено в ума на твореца. И дори там тя се влива в пъстротата на човешката природа и ражда палитра от страсти и дела, обрисувани от най-великите автори на всички времена. Завист и ревност, болка и страх, гняв и жажда за мъст бушуват в музика, стихове, картини. А истинското усещане за любов все пак побеждава когато болката израсне до дълготърпение, себеотдаването донесе радост и красотата на надеждата роди безсмъртие”.

Режисьор: Бойка Велкова

Музика и музикална среда: Теодосий Спасов

Хореография: Татяна Соколова

Визуална среда: Яна Дворецка

Представлението е с начален час 20:00 и Вход – Свободен!

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *