Водещи новини - дясно Добрич

Жителите на квартал „Балик” поставиха проблемите си пред кмета Йордан Йорданов

По време на обявената открита приемна, която кметът на Добрич Йордан Йорданов и неговия екип организираха на 17 юли в двора на училище „Любен Каравелов”, жителите на квартал „Балик” в Добрич споделиха с градоначалника проблеми относно благоустрояването на региона, както и други въпроси, пряко касаещи ги.

Измежду всички наболели и чакащи решение въпроси, живеещите в квартала настояха да бъдат изчистени деретата, както и алармираха, че при всеки по-сериозен дъжд улица „Емона” става непроходима за пешеходци.

Уверението от страна на Общината бе, че има заделени средства за целта, но трябва да приключи обществената поръчка, след което деретата ще бъдат изчистени.

Гражданите поставиха въпроси за състоянието на инфраструктурата – дупките по улиците, състоянието на тротоарите, замърсяването на зелени площи с изхвърлени от гражданите отпадъци, настояха да се регламентират местата за паркиране.

Бяха подадени сигнали във връзка с проблеми с водоснабдяването.

Деца и родители поискаха в квартала да бъдат изградени нови детски площадки и спортни игрища.

Кметът призова направеното да се пази и да се алармира полицията в случаите на вандализъм. Той посочи състоянието на площадката в квартала, която бе разкрита преди година, както и начупените стъкла на една от детските градини в кв. “Строител”.

Майки настояха да има диетично меню в Детска млечна кухня. Поискаха да се даде възможност децата с алергии и други заболявания да бъдат приемани в детско заведение в близост до местоработата на родителите, а не по местоживеене. Кметът се ангажира да се внесе предложение за промяна на общинската наредба.

Гражданите поставиха и въпроси за състоянието на канализацията в района. Стана ясно, че редица абонати са включени в дъждовната канализация.

Зам.-кметът арх. Боян Коларов обясни, че от 40 години никой не е полагал грижи за почистването на  канализацията. Аналогично, както  за справяне с проблема с 50-годишните водопроводи, се реализира проект за над 100 милиона лева с т.нар. воден цикъл, възможният вариант е на следващ етап да се подготви  проект и за канализационната мрежа. За целта ще е необходим нов грандиозен проект, също както за водопровода. “Става въпрос за целия град. Положението на цялата канализация в града е много зле”, коментира арх. Коларов.

Притеснени родители алармираха, че тревата в междублоковите пространства в района не е окосена, има  кърлежи, има и змии.

Обсъдена бе бъдещата дейност и на Общинската полиция, която предстои през есента да започне да действа.

Собственици на апартаменти от блок №44 поставиха сериозно въпроса за санирането и поредното отлагане в сроковете.

Кметът Йордан Йорданов обясни, че са одобрени 20 блока, от които 6 са в ЖК “Балик”. След приключване на процедурата за избор на изпълнител, и там ще започне работа. Даденото уверение от градоначалника бе, че блокът ще бъде завършен до края на януари 2018 г.

Представители на живеещите в бл. №20 поставиха като нетърпящ отлагане, проблема с наличие на фекална вода в мазите на блока, както и около него, недоумявайки защо след като вече два пъти са подавали сигнал в Общината, но до момента нямат получен отговор. Те поканиха кмета да посети блока, за да се убеди на място в проблема, довел до момента за наличие на комари, плъхове, мухи и реални опасения от разпространение на зарази.

„Проблемът е от 40 години и е свързан с това, че битовата канализация е свързана с дъждовната. Това е станало още при строителството, преди повече от 40 години. Проблемът се е натрупвал”, коментира арх. Коларов. Той обаче не можа да даде удовлетворяващ гражданите отговор за срока, в който ситуацията ще бъде разрешена.

Следващата открита приемна кметът ще проведе в квартал „Добротица“ на 20 юли от 18.00 часа в двора на ОУ „Хан Аспарух”.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *